Háromszoros hurrá a tökéletlen megállapodásnak

Iráni atomprogram - Bécsi tárgyalások
Haszan Rohani iráni elnök fotójával ünnepel egy iráni pár Teheránban, miután megállapodással zárultak az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások Bécsben.
Vágólapra másolva!
A Financial Times brit gazdasági, politikai napilap szerdai európai kiadása kiemeli: háromszoros hurrá a tökéletlen megállapodásnak, mert minden más lehetőség rosszabb lett volna. A cikk szerint kiábrándító megoldás született Bécsben az iráni atomprogram ellenőrzéséről.
Vágólapra másolva!

A lap az izraeli reagálásról megjegyzi: Benjámin Netanjahu miniszterelnök tiltakozása egyre hangosabb, és bizonyos értelemben téveszmés, amikor azt mondja, hogy Irán meg akarja hódítani a világot. "Netanjahu válasza az iráni atomprogramra mindig is az volt, hogy újabb háborút kell indítani" - írták. A szerző, Philip Stephens szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni az alku hiányosságait.

Titokban tovább fejleszthetnek

Úgy véli például, hogy az új, szigorú ellenőrző rendszer dacára Irán esetleg folytathatja titkos, hadászati célú atomprogramját, mert hirtelen több tízmilliárd dollárhoz, és olyan technológiákhoz fér majd hozzá, amelyekhez eddig nem tudott, s ha megszegi ígéretét, utána már nehéz lesz visszaállítani a hatékony szankciókat. Teherán megszázszorozta uráncentrifugái számát, amerikai számítások szerint pedig 3 hónapra került attól, hogy atomfegyverhez szükséges mennyiségű hasadóanyagot állítson elő.

Haszan Rohani iráni elnök fotójával ünnepel egy iráni pár Teheránban, miután megállapodással zárultak az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások Bécsben. Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Történelmi megállapodás

Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique történelminek nevezi az iráni megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az iszlám köztársaság újra a nemzetközi közösség tagja lehessen. A belga cégek közül is sokan várják, hogy beléphessenek a szankciók feloldását követően az iráni piacra, többen már az elmúlt másfél évben megtették az első tapogatózó gazdaságdiplomáciai lépéseket is.

Obama győzelme

A francia lapok Barack Obama amerikai elnök személyes győzelmeként értékelték szerdán a bécsi állapodást, amely Iránnak pedig lehetővé teszi, hogy visszatérjen a regionális és nemzetközi politikai színtérre. A baloldali Libération és a konzervatív Le Figaro szerint is az egyezség egyben Irán "nagy visszatérésnek a kezdete". A Les Échos című vezető gazdasági lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Teherán szalonképes partnerré válik, exportálhatja az olaját és fogadhatja a külföldi befektetőket.

Rajtvonalnál a befektetők

A lap szerint a francia cégek közül elsősorban az autóipar jár majd jól a 80 millió lakosú országban, ahova a 2012-ben kivonult Renault és Peugeot-Citroen végre visszatérhet. Egy iráni vállalattal már folynak a tárgyalások évente 400 ezer jármű gyártásáról - írja a lap, amely szerint a Total olajipari cég, amely valójában soha nem vágta el a szálakat, szintén jelentős befektetésre készül. Rajtuk kívül az Airbus, a Danon és az LVMH luxuscég lehetnek a megállapodás potenciális győztesei. A katolikus La Croix szerint a szankciók feloldásával megindulhat egy gazdaságilag leromlott ország átalakulása, s bízni lehet a politikai nyitásban, és Irán diplomáciai kibontakozásában a kaotikus térségben.