Munkácsra látogat Petro Porosenko

2015.07.15. 12:14

Munkácsra látogat Petro Porosenko, Ukrajna elnöke, ahol pár nappal ezelőtt fegyveres összecsapás zajlott le a Jobb Szektor és egy helyi képviselő erői között. 

A Mukachevo.net munkácsi hírportál az éjjel azt közölte, hogy szerdán Kárpátaljára utazik Petro Porosenko ukrán elnök, és már a megyében van az elnöki gépkocsikonvoj. A helyi portál szerda reggel azt állította, Porosenko magával viszi Kárpátaljára Hennagyij Moszkalt, a megye korábbi kormányzóját és rendőrparancsnokát, akit Ungváron – Vaszil Hubal helyett – beiktat Kárpátalja kormányzói tisztségébe. Moszkal jelenleg a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatásának a vezetője – olvasható a karpatinfo.net oldalán.  

Petro Porosenko ukrán elnök szerdán Munkácsra látogatForrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Ez elegendő lesz?

Mikola Tomenko parlamenti képviselő, a hatalompárti frakció tagja szerdai parlamenti felszólalásában megerősítette, hogy Porosenko a tervek szerint a nap folyamán Munkácsra látogat. A honatya elmondta, csodálkozással értesült arról, hogy – mint fogalmazott – Kárpátalján elegendő lenne a megyei rendőrparancsnok és esetleg a kormányzó leváltása ahhoz, hogy jó irányban induljanak el a dolgok.

Mint arról az Origo is beszámolt, kedden megerősítették a Jobb Szektor emberei Lemberg környékén a Kárpátaljára vezető utakon létesített ellenőrző pontokat, amelyeket a szélsőséges szervezet a hétvégi munkácsi fegyveres konfliktus miatt állított fel.

Súlyos harcok voltak MunkácsonForrás: MTI/AP

Három halott

A Munkács környéki hegyekben folytatódott a városban szombat délután kezdődött tűzharc a rendőri erők és a Jobb Szektor szélsőséges szervezet fegyveresei között. Az összecsapásnak három halottja és tizenegy sebesültje van. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK