A szakadárok megdöbbentek, hogy nem katonai gépet lőttek le

2015.07.17. 11:14

Megrázó videofelvételek jelentek meg pénteken az ausztrál sajtóban arról a kelet-ukrajnai helyszínről, ahol a malajziai légitársaság MH17-es járata pontosan egy évvel korábban, 2014. július 17-én lezuhant.

A repülőgép a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében zuhant le. A szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg. Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymásra hárítja a felelősséget a tragédiáért. 

Friss videó

A videót közzétevő ausztrál napilap, a The Daily Telegraph azt állította, hogy a felvétel a szakadárok donyecki támaszpontjáról került ki, és csupán ezen a héten jutott az újság birtokába. A felvételeket a szeparatisták készítették nem sokkal a katasztrófa után.

A videó a képre kattintva indul elForrás: theaustralian.com.

Az AFP francia hírügynökség szerint a felvételeken a repülőgép roncsainál fegyveresek láthatók katonai gyakorlóruhában, amint kinyitják az utasok csomagjait, és ami bennük van, a földre szórják. A Hszinhua kínai hírügynökség beszámolója szerint a katonák megdöbbentek azon, hogy nem egy katonai repülőgép, hanem egy polgári utasszállító füstölgő roncsait látják. A The Daily Telegraph szerint a felvételen az egyik férfi az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) személyazonosító kártyáját viselte a nyakában. 

Émelyítő a látvány

A felvételen holttestmaradványokat nem látni, mindet kitakarták. Julie Bishop ausztrál külügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy émelyítő a látvány, amit megörökítettek a felvételeken. Hangoztatta, hogy nem tudja megerősíteni a videó hitelességét, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az éppen egy évvel a történtek után jelent meg. Hozzátette: a felvétel arra utal, hogy nem baleset történt, hanem szándékos kegyetlenség. 

38 ausztrál áldozata volt a tragédiának

A repülőgép 298 halálos áldozata közül 38 volt ausztrál állampolgár. Róluk pénteken az ausztrál fővárosban, Canberrában gyászszertartáson emlékeztek meg. Később Tony Abbott kormányfő az ausztrál parlament kertjében emléktáblát avatott fel az áldozatok nevével. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK