Légkondit szerelnek az istállókba az olaszok

2015.07.17. 17:21

Zuhanyzókat és légkondicionálót szerelnek be a tehénistállókba, disznóólakba az olasz gazdák, hogy a perzselő hőségben felfrissülést biztosítsanak állataiknak.

Aggódnak a négylábúak miatt

Az Olaszországba Afrika felől érkező újabb hőhullámban az állatok is szenvednek, hiszen 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet volt jellemző pénteken. Több mint egy évtizede az idei július a legforróbb Itáliában. "A helyzet aggasztó, különösen a Pó folyó völgyében, ahol az ország legnagyobb állatfarmjai vannak. Az istállókat kisebb zuhanyzókkal, ventillátorokkal és légkondicionálókkal szereltük fel, hogy lehűtsük a teheneket és a sertéseket" - jelentette be a Coldretti mezőgazdasági csoport.

A tehenek is szenvednek a hőségbenForrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A tehenek kevesebbet tejelnek

Közleményük szerint július első felében a nagy meleg miatt az olasz tehenek a szokásosnál 50 millió literrel kevesebb tejet adtak, a tyúkok 5-10 százalékkal kevesebb tojást tojtak. A verejtékező sertések is szenvednek, 28 Celsius-fok feletti hőmérsékletnél elvesztik étvágyukat, és a szokásosnál 40 százalékkal kevesebbet esznek.

A helyzet egyre fokozódik

A gazdák fokozottan figyelnek az állatok itatására is, amelyek a hőségben az átlagosnál kétszer több folyadékot fogyasztanak. A helyzetet tovább fogja rontani a Charon nevű anticiklon érkezése, amely július végéig tartó kánikulát hoz Olaszországba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK