Molesztálási botrány a keresztény valóságshow-ban

2015.07.17. 10:56

Megszűnik a keresztény értékek zászlóvivőjeként számon tartott ultrakonzervatív, 19 gyerekes Duggar család valóságshow-ja az Egyesült Államokban, miután a pár legidősebb fia bevallotta, hogy szexuálisan zaklatta saját húgait.

A Duggar család Arkansas államban él egy nagy házban, és a Bibliában foglalt életmód követését, ennek részeként pedig például a házasság előtti nemi élettől való tartózkodást hirdeti. A botrány májusban robbant ki, amikor a jelenleg 27 éves Josh beismerte, hogy 12 évvel korábban többször fogdosta, molesztálta négy húgát és azok bébiszitterét. 

A lelepleződés után a férfi közleményt adott ki, amelyben elnézést kért, amiért "elfogadhatatlanul" viselkedett, valamint az áldozatok és Jézus Krisztus megbocsátását kérte. Ezenfelül feladta a Family Research Council konzervatív keresztény civil szervezetben aktivistaként végzett munkáját.

Levették a műsorról

A történtek miatt a TLC tévécsatorna már május végén úgy döntött, leveszi műsoráról a valóságshow korábbi epizódjainak ismétlését. A botrány kirobbanása idején ért véget a család életét bemutató műsor második évada, és a csatorna csütörtökön bejelentette, hogy végleg beszünteti a sorozatot.

Emellett a TLC az áldozatokkal foglalkozó két szervezettel együtt a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekről készít oktatófilmet, és ehhez kapcsolódóan egyórás dokumentumfilmet sugároz, amelyben a szexuális zaklatás áldozatait – köztük a Duggar család két nőtagját – is megszólaltatják.

A csatorna levette a show-t a műsorárólForrás: AFP/Brendan Hoffman

Az apa halálbüntetést akart

Gyermekvédelemmel foglalkozó ügyvédek a botrány kapcsán azzal vádolták a szülőket, Jim Bob és Michelle Duggart, hogy megpróbálták elbagatellizálni azt, hogy a fiú molesztálta a négy húgát – köztük egy tíz év alatti kislányt.

A Duggar család feje, aki 2002-ben indult az arkansasi szenátori szék megszerzéséért, kampányában azt mondta, hogy a nőkkel szembeni erőszakot és a vérfertőzést halállal kellene büntetni.  Néhány hónapja az ultrakonzervatív, keresztény értékeket valló család homofób megnyilvánulásai okoztak felháborodást az Egyesült Államokban, és petíciókban követelték a műsor megszüntetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK