Nem engedték ki Ukrajnából Mihajlo Lanyot

2015.07.17. 19:24

Az ukrán határőrök pénteken nem engedték ki Ukrajnából az elmúlt hét végi, lövöldözésbe torkolló munkácsi incidens egyik fő érintettjét, Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselőt, aki Magyarországra akart beutazni a testőreivel együtt a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyen – adta hírül a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál. Közben a magyar rendőrség azt közölte, hogy műszaki okok miatt egy ideig szünetelt a határátkelés a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson. 

Nem működik a rendszer

A beszámoló szerint Lanyo fekete színű Mercedes gépkocsival érkezett a határállomásra, de az ukrán határőrök megtagadták útlevelének kezelését arra hivatkozva, hogy a számítógépes rendszer meghibásodott. Testőrei Range Rover típusú terepjárón kísérték a képviselőt.

Nyaralni ment volna

A honatya az ügyészségtől vár magyarázatot arra, hogy miért tagadták meg tőle az Ukrajnából való kilépést. A képviselői mentelmi joggal rendelkező Lanyo az ukrán parlament Népakarat elnevezésű ellenzéki frakciójának a tagja. Az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a családját szerette volna olaszországi nyaralásra vinni.

A rendőrség üldözőbe vette a Jobb Szektor fegyvereseit, miután összetűzésbe kerültek Mihajlo Lanyo képviselő embereivel múlt szombatonForrás: AFP/Alexander Zobin

Más mást mond

Vaszil Szervatyuk, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokhelyettese ugyanakkor délután Kijevben azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról. Lanyo neve azt követően került az ukrán közvélemény figyelmének homlokterébe, hogy Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt a képviselő testőrei és a Jobb Szektor szélsőséges szervezet emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

Hőkamerával figyelik a magyar-ukrán határt egy rendőrségi helikopterből Záhony közelébenForrás: MTI/Balázs Attila

Egy ideig senki sem mehetett át

Újraindult a forgalom a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson, ahol péntek délután az ukrán oldali áramszünet miatt rövid ideig nem tudtak utazókat fogadni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Fehérvári Marietta tájékoztatása szerint a szomszédos ország szakemberei elhárították a hibát, így 18 óra 35 perctől ismét fogad utazókat az átkelőhely, ahol most már mind a be-, mind a kilépő irányban zavartalan a forgalom. A rendőr százados helyesbítette a korábbi közlést: a határállomáson nem 16.30, hanem 17.30 órától volt kényszerű üzemszünet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK