Vágólapra másolva!
Náci üdvözlésre lendíti karját az alig hétéves Erzsébet hercegnő - a jelenlegi brit uralkodó - és édesanyja, valamint nagybátyja egy több mint nyolc évtizede készült példátlan filmfelvételen, amelyet a The Sun hozott nyilvánosságra szombaton.
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota - a brit királyi család londoni hivatala - azonnal elítélte a felvétel közzétételét.
A legnagyobb példányszámú brit tömeglap által megszerzett 17 másodperces fekete-fehér némafilm az újság szerint 1933-ban vagy 1934-ben, Adolf Hitler hatalmának korai szakaszában készülhetett Balmoralban, a királyi család skóciai rezidenciáján.

17 másodperc az egész

A felvételen Erzsébet hercegnő - a jelenleg 89 esztendős II. Erzsébet királynő -, valamint húga, Margit hercegnő, édesanyjuk, a későbbi Erzsébet anyakirálynő és édesapjuk bátyja, Eduárd herceg, a későbbi VIII. Eduárd király látható a kastély parkjában. A filmen először a két ifjú hercegnő édesanyja lendíti félreérthetetlen módon náci üdvözlésre karját, majd követi példáját Erzsébet hercegnő, végül pedig Eduárd herceg is.

II. Erzsébet hivatala elítélte a felvétel közzétételét Forrás: AFP/Daniel Roland

A filmfelvételt ITT találja.

Eduárd kedvelte Hitlert

A The Sun hangsúlyozza, hogy Erzsébet anyakirálynővel és Erzsébet hercegnővel kapcsolatban soha fel sem merülhetett a nácik iránti rokonszenv feltételezése, Eduárdról azonban széles körben közismert és jól dokumentált volt, hogy szimpátiával viseltetett Hitler iránt, akit 1937-ben Münchenben meg is látogatott, és korabeli beszámolók szerint náci karlendítéssel üdvözölt.

Eduárd egy évvel korábban, 1936-ban, alig

327 napi uralkodás után távozott a brit trónról,

amely helyett inkább kétszeresen elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont választotta. A monarchiát alapjaiban megrázó botrány után lett az Egyesült Királyság uralkodója VI. György néven Albert yorki herceg, Eduárd öccse, II. Erzsébet királynő édesapja.

VI. György volt az ellenállás jelképe

VI. György király és hitvese a II. világháború alatt a nácikkal szemben tanúsított hősies brit ellenállás élő jelképévé vált; kikezdhetetlen tekintélyre és közmegbecsülésre tettek szert kiállásukkal a szenvedő londoniak mellett. A királyi házaspár az angliai csata legsötétebb heteiben sem hagyta el Londont, a hitleri légierő egymást követő támadásainak szüneteiben együtt rendre megjelentek az éppen kibombázott negyedekben.

Önmagáért beszél az odaadás

A Buckingham-palota szóvivője a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: önmagáért beszél az az odaadás, amelyet a jelenlegi uralkodó és családja tanúsított a nemzet iránt a háború idején. Az udvari illetékes szerint éppen ezért "sajnálatos" ennek a több mint nyolc évtizede készült felvételnek a nyilvánosságra hozatala. A szóvivő hozzátette: abban az időben senki nem tudhatta, hogy később mivé fejlődik mindaz, amit a korabeli híradókban is rendszeresen mutatott náci üdvözlés jelképezett.

Csúfondáros imitálás

A The Sun által megszólaltatott történészek is azt emelték ki, hogy a felvételen csupán a náci karlendítés "csúfondáros imitálása" látszik, és azokban az időkben "nem volt olyan gyerek Nagy-Britanniában, aki ne viccelődött volna ugyanígy".