Száznál több halott az Iszlám Állam merényletében

2015.07.18. 14:04

Száznál több halottja van az Irakban péntek este történt pokolgépes merényletnek. Az áldozatok között gyerekek is vannak. A zsúfolt piacon egy autóba rejtett bomba robbant fel.

Az Iszlám Állam vállalta azt a pénteki iraki pokolgépes merényletet, aminek legalább száz halottja és ötven sebesültje van. A bombát a Bagdadhoz közeli Hán-Báni-Szaad város zsúfolt piacán robbantották fel. Az Origo is megírta, hogy az áldozatok száma pénteken este még alig 40 volt.

Ünnepen robbantottak

A terrorcselekmény a fővárostól 30 kilométerre északkeletre lévő városban történt a muzulmán böjti hónapot lezáró ünnepen.

Ronccsá vált járművek a merénylet helyszínénForrás: MTI/AP/Karim Kadim

Öngyilkos merénylő röpítette levegőbe robbanóanyaggal megpakolt kocsiját. A piac környékén leomlott több épület fala, és sokakat maguk alá temettek a romok.

Férfiak a robbanás helyszínén földbe vájt kráter mellettForrás: MTI/AP/Karim Kadim

A merénylet elkövetését az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.

Hatalmas pusztítást végzett a robbanás a piaconForrás: MTI/AP/Karim Kadim

A szervezet a Twitter közösségi internetes felületen tudatta, hogy a támadással bosszút állt szunnita muzulmánok meggyilkolásáért az észak-iraki Havíja városában.

Három napos gyász

Az autóban három tonna robbanóanyagot helyeztek el - közölte az Iszlám Állam, amely korábban is követett el hasonló támadásokat a tartományban. Azóta, hogy a szervezet elfoglalta Irak nagy részét, ez volt az egyik legvéresebb terrortámadás az országban. A hatóságok háromnapos gyászt hirdettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK