Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség módszeresen megfigyelte Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert is - olvasható a Süddeutsche Zeitung német lap keddi számának a WikiLeaks kiszivárogtató portál újabb dokumentumaira hivatkozó cikkében, amelyet a dpa német hírügynökség már hétfőn ismertetett.

A lap, valamint az NDR és a WDR televíziók értesülése szerint az informatikai hírszerzésre szakosodott NSA éveken át lehallgatta Steinmeier és a német külügyminisztérium telefonjait is.

Német lapok a WikiLeaks dokumentumaira hivatkozva korábban arról írtak, hogy az NSA évtizedeken keresztül megfigyelte a német kancellári hivatal tevékenységét, és évekig több minisztérium telefonbeszélgetéseit is lehallgatta.

Laurent Fabius francia és Frank-Walter Steinmeier (j) német külügyminiszterForrás: MTI/AP/Ronald Zak

 

Hans-Christian Ströbele, a német Zöldek politikusa felszólította a kancellári hivatalt, hogy tegyen már végre valamit. Mint nyilatkozatában fogalmaz, "nem szabad tovább lapítani". Egyre jobban bebizonyosodik, hogy az amerikai titkosszolgálat az egész német kormány után kémkedett, miközben a kancellári hivatal hallgat és semmit sem csinál - húzta alá a politikus nyilatkozatában.