A 16. századihoz hasonló a mai magyarság helyzete

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a megnyitón Németh Zsolt azt mondta, a stabilitás és instabilitás erőinek küzdelmében Magyarország a stabilitás pártján áll. Potápi Árpád János szerint a magyar nemzetpolitika legfontosabb eredményeit Tusnádfürdőn alapozták meg. 
Vágólapra másolva!

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban született gondolatok alapozták meg a magyar nemzetpolitika legfontosabb eredményeit – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Tusnádfürdőn, a Tusványosként emlegetett rendezvénysorozat közéleti programjának megnyitóján.

Újrafogalmazás

Kifejtette: a státustörvénytől a külhoni magyarok oktatási-nevelési támogatásáig, a kettős állampolgárságtól az új alaptörvény megfogalmazásáig sok olyan gondolat született a Kárpát-medencei nemzetpolitikai táborokban, és köztük elsősorban Tusványoson, amelyek utat mutattak a politika számára az építkezésben.

Potápi Árpád szerint utat mutató gondolatok születtek Tusnádfürdőn Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy vélte: a 16-17. századhoz hasonlóan ma ismét olyan történelmi helyzetben van a területileg széttagolt magyarság, amikor újra kell fogalmaznia önmagát, és olyan támpontokat kell keresnie, amelyek alapot teremthetnek a következő évszázadok építkezéséhez. Mint mondta, erre ad lehetőséget a Tusványos.

Népvándorlás

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, az idén 25 éves Tusványos egyik alapítója a mostani korszakhatár útkereséséről szólva rámutatott: a stabilitás és instabilitás erőinek küzdelmében Magyarország a stabilitás pártján áll. Ukrajnában háború zajlik, a civilizált világ brutális terrorizmussorozattal és ezzel összefüggésben valóságos népvándorlással szembesül – vázolta.

Németh Zsolt szerint a most kialakuló új geopolitikai helyzetben Magyarország Európa külső stabilitását NATO-elkötelezettségével, egy európai védelmi unió és energiaunió szorgalmazásával, egy közös európai migrációs és menekültpolitika megteremtésében való részvétellel támogatja.

Balázs-Hegedűs József plébános megáldja a résztvevőket a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Itt a feladat

Másfelől úgy vélte, Európa belső stabilitását a déli államok „vörösödése” (itt a görög Sziriza, a spanyol Podemos párt erősödésére utalt), illetve az északi országok „barnulása”, vagyis az idegengyűlölet terjedése fenyegeti. Ebben a helyzetben Közép-Európára hárul a feladat, hogy megújítsa az európai együttélési modellt – mondta Németh Zsolt.

A Tusványoson a húsz partnerintézmény rendezvénysátra a hét végéig programok százaira várja az érdeklődőket, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök részvételével rendeznek közéleti fórumot a tusnádfürdői sportpályán.