Nem körözik tovább Viktor Janukovicsot

2015.07.22. 14:48

Az Interpol felfüggesztette Viktor Janukovics korábbi ukrán államfő körözését. A kijevi hatóságok fogadkoztak, hogy ennek ellenére mindent megtesznek az exelnök felelősségre vonásáért.

A francia hírügynökség tájékoztatása szerint Janukovics július 16-án került le a lyoni székhelyű Interpol úgynevezett vörös körözési listájáról, amely a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet mind a 190 tagországának területén érvényes.

Lekerült a listáról

Az AFP megkeresésére az Interpol arról számolt be, hogy Janukovics neve "további utasításig" került le a körözési listáról, továbbá az egykori elnökre vonatkozó adatok elérhetőségét is felfüggesztették a szervezet tagországai számára.

Viktor JanukovicsForrás: AFP/Pool/Andrei Mosienko

Politikailag motivált vádak

A Janukovics családot képviselő Joseph Hage Aaronson ügyvédi iroda közleményben tudatta, hogy a volt ukrán államfő az ő indítványuk nyomán került le a körözési listájáról, szerintük ugyanis "politikailag motiváltak" az exelnök ellen a kijevi rezsim által megfogalmazott vádak.

Kijev mindent megtesz

Kijev a döntésre reagálva fogadkozott, hogy mindent meg fog tenni az exelnök hazaszállításáért és felelősségre vonásáért. Ukrajna a Janukovics elleni vádak bizonyítására hamarosan új bizonyítékokat fog benyújtani az Interpolhoz vagy egy lyoni bírósághoz - közölték az ukrán hatóságok. 

Hatalommal visszaélés, tömeggyilkosság a vád

Az Interpol jogellenes kisajátítás, sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzügyi bűncselekmények miatt rendelt el januárban nemzetközi körözést a posztjáról eltávolított, tavaly február vége óta Oroszországban tartózkodó Janukovics ellen. A 65 éves volt államfő ellen több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség, hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják. Az ügyészség szerint ezeket a bűncselekményeket 2013 novembere és 2014 februárja között követte el, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történt véres események idején.