Tatuk terjesztik a leprát Floridában

LEPROSY LEPER LEPER-HOUSE HORIZONTAL MAN
To go with India-social-health-leprosy,FEATURE by Abhaya SRIVASTAVA In this photograph taken on March 11, 2015, cured leprosy patient Shiv Shankar Tiwari, 62, shows his disfigured hands in a leprosy colony in New Delhi. The last decade has seen a worrying resurgence of leprosy in India, which now accounts for more than half of the 200,000 new cases reported worldwide every year. AFP PHOTO / Chandan KHANNA
Vágólapra másolva!
A szokásosnál több a leprás eset idén Floridában, és a szakemberek azt is sejtik, hogy mi lehet ennek az oka.
Vágólapra másolva!

Floridában évente átlagosan 2-12 leprás esetet regisztrálnak, idén azonban eddig már kilencen megbetegedtek.

Szakértők szerint a tatuk okolhatóak a bajért.

Természetes hordozó

A tatu a lepra természetes hordozója, és bár nem könnyen, de az ember is elkaphatja a súlyos bőr- és idegrendszeri károsodást okozó kórt, ha kapcsolatba kerül vele.

A lepra ritka betegség az Egyesült Államokban, évente 50-100 eset fordul elő. Cseppfertőzéssel terjed, akárcsak a tbc, amelynek a kórokozójához a Mycobacterium leprae hasonlít, de az emberek 95 százaléka immúnis rá – mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak Sunil Joshi floridai orvos.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2010-ben világszerte több mint 220 ezer esetet regisztráltak, a legtöbbet Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

A tatu a Mycobacterium leprae természetes hordozója Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Évekig lappanghat

Hónapokig, de akár évekig is lappanghat a kórokozó, mielőtt jelentkeznének a betegség első tünetei, általában sebek a bőrön.

Mivel az építkezések miatt szűkül az életterük, a tatuk újabban nappal is megjelennek, és így kapcsolatba kerülnek az emberekkel.

Ha időben felismerik, a lepra gyógyítható Forrás: AFP/Chandan Khanna

Könnyen gyógyítható

A lepra – más néven Hansen-betegség – könnyen gyógyítható, ha időben felismerik, de életveszélyessé válhat kezelés nélkül.

A hatóságok figyelmeztették a floridaiakat, hogy ne nyúljanak tatuhoz, amely az egész állam területén elterjedt. Ráadásul most van a szaporodási szezon, és egyre gyakrabban látni az állatokat a kicsinyekkel együtt mindenfelé.