Tatuk terjesztik a leprát Floridában

2015.07.22. 10:46

A szokásosnál több a leprás eset idén Floridában, és a szakemberek azt is sejtik, hogy mi lehet ennek az oka.

Floridában évente átlagosan 2-12 leprás esetet regisztrálnak, idén azonban eddig már kilencen megbetegedtek.

Szakértők szerint a tatuk okolhatóak a bajért.

Természetes hordozó

A tatu a lepra természetes hordozója, és bár nem könnyen, de az ember is elkaphatja a súlyos bőr- és idegrendszeri károsodást okozó kórt, ha kapcsolatba kerül vele.

A lepra ritka betegség az Egyesült Államokban, évente 50-100 eset fordul elő. Cseppfertőzéssel terjed, akárcsak a tbc, amelynek a kórokozójához a Mycobacterium leprae hasonlít, de az emberek 95 százaléka immúnis rá – mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak Sunil Joshi floridai orvos.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2010-ben világszerte több mint 220 ezer esetet regisztráltak, a legtöbbet Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

A tatu a Mycobacterium leprae természetes hordozójaForrás: AFP/Vanderlei Almeida

Évekig lappanghat

Hónapokig, de akár évekig is lappanghat a kórokozó, mielőtt jelentkeznének a betegség első tünetei, általában sebek a bőrön.

Mivel az építkezések miatt szűkül az életterük, a tatuk újabban nappal is megjelennek, és így kapcsolatba kerülnek az emberekkel.

Ha időben felismerik, a lepra gyógyíthatóForrás: AFP/Chandan Khanna

Könnyen gyógyítható

A lepra – más néven Hansen-betegség – könnyen gyógyítható, ha időben felismerik, de életveszélyessé válhat kezelés nélkül.

A hatóságok figyelmeztették a floridaiakat, hogy ne nyúljanak tatuhoz, amely az egész állam területén elterjedt. Ráadásul most van a szaporodási szezon, és egyre gyakrabban látni az állatokat a kicsinyekkel együtt mindenfelé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK