Két pályaudvaron robbantott egyszerre a Boko Haram

Vágólapra másolva!
Több mint ötven emberrel végzett a Boko Haram elnevezésű iszlamista terrorcsoport Nigériában és a szomszédos Kamerunban csütörtökön - közölték a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A szélsőséges fegyveresek az északkelet-nigériai Gombe városában robbantottak két buszpályaudvaron. A kettős merényletben huszonkilenc ember vesztette életét. A sebesültek száma a katasztrófavédelmi szolgálat értesülései szerint meghaladja a százat.

Kamerunban két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy piacon, a két ország közötti határ közelében. Itt legalább huszonkét ember halt meg, ötven pedig megsebesült. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább fog emelkedni, a sebesültek közül ugyanis többen válságos állapotban vannak.

Saját államot akarnak

A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken is, ezért a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát.

A terrorszervezet 2009 óta több mint 13 ezer embert gyilkolt meg

Afrika legnépesebb országában. Nigéria más térségbeli országokkal összefogva próbál szembeszállni a Boko Harammal, amely márciusban hűséget esküdött az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrzés alatt tartó Iszlám Állam dzsihádista szervezetnek.