Visszaütött Törökország az Iszlám Államnak

Vágólapra másolva!
Légi csapásokat mért péntek hajnalban Törökország az Iszlám Állam állásaira a török határhoz közeli szíriai Havar településen anélkül, hogy harci repülői behatoltak volna szíriai légtérbe.
Vágólapra másolva!

A TRT Türk nemzetközi tévécsatorna szerint Diyarbakirból szállt fel három vagy négy F-16-os repülőgép, és rakétákat lőtt ki három szíriai célpontra.

A célpontok közül kettőt a dzsihádisták feltételezések szerint támaszpontként használtak.

Megtorlás

A Hürriyet című napilap szerint a légitámadásokkal az Iszlám Állam csütörtöki támadását torolták meg, amelyben egy török katona meghalt, egy pedig megsebesült Kilis tartomány székhelyén, mert rájuk lőttek a határ túloldaláról.

A pénteki légi csapásokat „Yalcin-műveletnek” nevezték el a támadás halálos áldozatának tiszteletére.

32 embert gyilkoltak meg Surucban Forrás: AFP/Ilyas Akengin

Razzia

Pénteken hajnalban a hatóságok több mint száz helyen tartottak razziát Isztambulban. A huszonhat kerületet érintő nagyszabású műveletben - helikopterek és a különleges egységek támogatásával - mintegy ötezer rendőr vett részt.

A hétfőn a Törökország délkeleti részén fekvő Suruc városban elkövetett öngyilkos merénylet, amelynek 32 halálos és több mint száz sebesült áldozata van, a hatóságok gyanúja szerint az Iszlám Állam tette volt.

Ankara csütörtökön engedélyezte az Egyesült Államoknak, hogy az incirliki támaszpontról légi csapásokat hajtsanak végre a dzsihádisták ellen.