Egyre több tini használ esemény utáni fogamzásgátlót

Így hatnak a hormtartalmú fogamzásgátlók a szívedre
Vágólapra másolva!
Ötből egy szexuálisan aktív amerikai tinédzser lány használt már esemény utáni fogamzásgátló tablettát. Egy évtizede még csak tizenkettőből egy használt. Az unióban vény nélkül lehet ilyen gyógyszert vásárolni, a kivétel Magyarország, ahol csak orvos írhatja fel.
Vágólapra másolva!

Ötből egy szexuálisan aktív tinédzser korú lány használt már esemény utáni fogamzásgátló tablettát az Egyesült Államokban. Egy évtizeddel ezelőtt ez az arány még csak tizenkettőből egy volt. A drasztikus emelkedés valószínűleg annak köszönhető, hogy az USÁ-ban az ilyen gyógyszerek vény nélkül kaphatóak, írja a Businessinsider.com.

A többi változatlan

A felmérés, amiből az emelkedés kiderült, 2011 és 2013 között készült, kétezer 15 és 19 év közötti fiatal megkérdezésével. A jelentés szerint

más típusú fogamzásgátlók használata alig változott a szexuálisan aktív tinédzser lányok körében.

Majdnem mindannyian használtak már óvszert, és körülbelül felük szedett már fogamzásgátló tablettát (nem esemény utánit).

Az unióban nem vényköteles

Magyarországon esemény utáni fogamzásgátló gyógyszerhez csak akkor lehet hozzájutni, ha az orvos felírja. Az Európai Unió többi tagállamában az Európai Gyógyszerügynökség javaslatára az esemény utáni fogamzásgátló 2015 eleje óta nem vényköteles (bár vannak olyan tagállamok, ahol vásárláskor konzultálni kell a gyógyszerésszel).

Az emberminisztérium indoklása szerint erre azért van szükség, mert

a készítmény biztonságos alkalmazása csak orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett biztosítható.

Magyarországon csak orvos írhatja fel Forrás: Thinkstock

Már nem kevesebb a szexelő tini

Az amerikai tanulmány másik fontos megállapítása, hogy már nem csökken azoknak a fiataloknak a száma, akik tinédzserkorukban legalább kiprobálják a szexet.

1988-ban még a fiúk 60 és a lányok 51 százaléka mondta, hogy volt már szexuális kapcsolata.

A kétezres évekre ez az arány 45 százalékra csökkent, fiúknál és lányoknál egyaránt, a szakértői vélemények szerint a jobb szexuális felvilágosítás és a betegségektől való félelelm miatt. Az elmúlt évtizedben viszont az arány megállapodott, se nem csökkent, se nem nőtt.