A szomszédban már esőért imádkoznak

2015.07.24. 18:00

A román ortodox egyház arra kérte papjait és híveit, hogy imádkozzanak a bő termést hozó csendes esőért.

A felhívást azt követően tették közzé - írta a Gandul.info hírportál -  hogy Romániában is napok óta kánikula tombol. A hőség főleg az ország nyugati részét sújtja, ahol másodfokú, narancssárga színű riasztás van érvényben. Itt a hőmérséklet napközben eléri árnyékban a 38-39 Celsius fokot.

Az ország többi részén is rendkívül meleg van, a nagyvárosokban megnőtt a mentőszolgálathoz intézett segélyhívások száma.

A román ortodox egyház vezetősége által kiadott közlemény szerint a kánikula nyomán észlelhető szárazság súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, ezért "a pátriárkai hivatal azzal az állhatatos kéréssel fordul papjaihoz és híveihez, nagyobb buzgalommal imádkozzanak a bő termést hozó, csendes esőkért".

A hétvégén is érvényben lesz Románia néhány nyugati és keleti megyéjében a másodfokú hőségriadó. Az országos útügyi vállalat arra figyelmeztetett, hogy forgalomkorlátozást léptethet életbe ezekben a megyékben a 7,5 tonna súlynál nehezebb teherautókra vonatkozóan. Ilyen korlátozás már csütörtökön is érvényben volt, amikor a szóban forgó járművek napközben nem közlekedhettek hat nyugat-romániai megye országútjain.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK