Bebörtönzött ellenzékieket engedtek el Iránban

Iráni atomprogram - Bécsi tárgyalások
Haszan Rohani iráni elnök fotójával ünnepel egy iráni pár Teheránban, miután megállapodással zárultak az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások Bécsben.
Vágólapra másolva!
Büntetésük letelte előtt szabadlábra helyeztek több, évek óta fogva tartott ellenzéki politikust Iránban.
Vágólapra másolva!

Tizenegy politikai foglyot, közöttük Ahmad Szedzsdabádit és Alireza Behestit engedték el pénteken – jelentette a Kalameh iráni hírportál. A két megnevezett férfi a 2009-es elnökválasztáson részt vevő és szintén bebörtönzött két ellenzéki jelölt, Mir Huszein Muszávi és Mehdi Karubi tanácsadói voltak.

Mahmúd Ahmadinezsád keményvonalas elnöknek az ellenzék szerint választási csalásokkal megszerzett győzelme után országos tiltakozás kezdődött, aminek nyomán ellenzékiek és reformpárti kormánytagok százait vették őrizetbe.

Haszan Rohani iráni elnök fotójával ünnepeltek miután megállapodással zárultak az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások Bécsben Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Haszan Róháni új elnök 2013 augusztusában történt hivatalba lépése után ugyan több másként gondolkodót szabadon engedtek, de

az új államfő mindeddig nem teljesítette azt a választási ígéretét, hogy minden politikai fogolynak visszaadják a szabadságát.

Az úgynevezett Zöld Mozgalom vezetői – a volt kormányfő Muszávi és a volt parlamenti elnök Karubi – négy éve házi őrizetben van, Mohammed Hatami volt elnököt pedig hat éve elszigetelték a politikai színtértől, és nem hagyhatja el az országot.

Róháninak az iráni atomprogrammal kapcsolatos júliusi külpolitikai sikere után követői abban bíznak, hogy belpolitikai ígéretei – így a másként gondolkodók szabadon engedése – is teljesülni fognak.