Százezren tiltakoztak a strandfoglalók miatt

Vágólapra másolva!
Várhatóan szombaton érkezik a francia Riviérán lévő villájába Szalmán szaúdi uralkodó és ezerfős kísérete, ahol több mint 100 ezer helyi lakos tiltakozott a villa alatt húzódó nyilvános strand lezárása miatt.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok döntésére megtiltották a belépést a látogatóknak a Cannes közelében fekvő Vallauris-Golfe-Juan La Mirandole nevű strandjára. Az intézkedés szombat reggel hat órakor lépett életbe, egyben lezárták a villa két oldalán a tengerhez vezető ösvényeket, ahol rendőrök állnak őrséget.

Az intézkedés eredetileg csak Szalmán bin Abdel-Azíz érkezésekor lépett volna életbe, de

a hatóságok attól tartottak, hogy a közterület lezárása ellen tiltakozók esetleg elfoglalják a kérdéses partszakaszt.

Alpes-Maritimes megye prefektúrájának egy másik rendelete értelmében a királyi vakáció idejére tilos a hajózás a szaúdi királyi család tulajdonában lévő villa előtti partszakasz mentén egy 300 méteres sávban.A 79 éves uralkodó gépe várhatóan szombat este érkezik a nizzai repülőtérre, az uralkodó a vallaurisi villájában vacsorázik.

A királyi látogatás kétségkívül jót tesz a környék idegenforgalmának, helyi lakosok azonban tiltakoznak a partszakasz "magánosítása" miatt. Egy ellenzéki önkormányzati képviselő kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult.

A petíciót szombat reggelig több mint százezren írták alá.

A sziklára épített, Földközi-tengerre néző villát, amelyben Rita Hayworth amerikai filmcsillag tartotta 1949-ben esküvőjét Ali Kán pakisztáni herceggel, 1979-ben vásárolta meg a szaúdi uralkodócsalád. Szalmán elődje, a 2005 és 2015 januárja között uralkodott Abdalláh soha nem töltötte szabadságát a Riviérán. Szalmán Fahd király hagyományát újítja fel, aki 1979-től 2005-ben bekövetkezett haláláig rendszeres vendége volt a villának.

Francois Hollande elnökségének 2012-es kezdete óta Franciaország és Szaúd-Arábia között szorosabbá váltak a kapcsolatok, az elmúlt hónapokban atomenergetikai együttműködési megállapodást is aláírtak.