Betiltották a szentpétervári melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
Betiltották Szentpéterváron a vasárnapra tervezett melegfelvonulást a helyi hatóságok - közölték orosz melegjogi aktivisták.
Vágólapra másolva!

A szervezők először július 25-re próbálták meg bejelenteni a felvonulást, de a városi hatóságok többé-kevésbé hasonló indoklással akkor is elutasították a kérelmüket. Az orosz törvényhozás 2013-ban fogadta el azt a jogszabályt, amely pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtja a kiskorúak jelenlétében folytatott homoszexuális propagandát. A törvény - elsősorban a nyugati országokban - heves bírálatokat váltott ki.

A hatóságok a homoszexuális propagandát tiltó (a kiskorúak védelmére hivatkozva hozott) törvényt használták ürügyként, amelyet (az indoklás szerint) ez a tüntetés megsérthet -

tudatta közleményében a GayRussia nevű civil szervezet.

Oroszországban, ahol a homoszexualitást 1993-ig bűncselekménynek, 1999-ig pedig mentális betegségnek minősítették, rendszeresen betiltják a melegfelvonulásokat, és gyakoriak a homofób megnyilvánulások. A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet decemberben bírálta, hogy Oroszországban egyre gyakoribb a homoszexuálisak ellen elkövetett, a hatóságok által eltűrt, sőt "bátorított" erőszak.