Megtiltotta a belépést öt évre Ukrajna területére Gérard Depardieu francia színésznek az Ukrán Biztonsági Szolgálat. 

Államunk biztonságának érdekében 2015. július 23-án döntés született Gérard Depardieu francia-orosz állampolgár öt évre történő kitiltásáról. Az akták jelenleg az Állami Határőr Szolgálatnál vannak" - közölte az ukrán titkosszolgálat.

Gérard Depardieu a kitiltottak listájánForrás: AFP/Valery Hache

Nemkívánatos személy lett

Előzőleg a Vlagyimir Putyin orosz elnökről többször is pozitívan nyilatkozó Depardieu-vel együtt

még 566 színészt, zenészt, művészt vettek fel a kulturális minisztérium által készített, az ország nemzetbiztonságára veszélyes nemkívánatos személyek listájára.

A listát elküldték az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácshoz, valamint az országos rádió és televízió testülethez.

Szerintük veszélyes lehet a színész

Vjacseszlav Kirilenko kulturális miniszter megerősítette, hogy Kijev szankciókkal sújthatja a világhírű művészeket. "Az aktivisták kezdeményezésére összeállított 500 fős listát… a tárca átadta a védelmi tanácsnak, aminek döntenie kell, hogy fennáll-e az ország területi épségének veszélyeztetése. Le kell vonnia a következtetéseket, és döntenie kell a szankciók rendszerének bevezetéséről" – mondta Kirilenko.

A francia színész 2013 óta orosz állampolgársággal is rendelkezikForrás: Pathé Films

Depardieu azért ment Oroszországba, hogy

elmeneküljön a kiemelkedő jövedelmeket sújtó 75 százalékos franciaországi adó terve elől. 2013 óta rendelkezik orosz állampolgársággal is. 

Nem ő az egyetlen, akit nem látnak szívesen Ukrajnában, a feltételezések szerint a francia színész mellett Emir Kusturica szerb, Steven Seagal és Oliver Stone amerikai filmrendező neve is a listán szerepel.