Törökország a kurd lázadókat bombázta

2015.07.29. 11:46

Egész éjszaka bombázták a török F-16-osok a Kurdisztáni Munkáspárt állásait. 

Légicsapások sorozatát mérte a török légierő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi kurd felkelő szervezet szinte összes ismert állására Észak-Irakban - jelentette a Habertürk török tévécsatorna július 29-én, szerdán. A hat célpontot támadó légi hadműveletet kedd este indították, és egész éjjel tartott.

A hadműveletben a török légierő tizenöt F-16-os vadászbombázója vett részt, amelyek a dél-törökországi Diyarbakir tartománybeli légitámaszpontról szálltak fel.

Támaszpontok és kiképzőtáborok

A légicsapások a kurd lázadószervezet észak-iraki Kandil-hegységben található támaszpontjait és kiképzőtáborait érték. A  gépek különleges bombákat vetettek be a földalatti célpontok ellen. Az egyik lebombázott létesítményben tartózkodott Cemil Bayik, a PKK magas rangú vezetője - közölte a Habertürk. A PKK állásain kívül a vadászgépek több titkos fegyverraktárt is megsemmisítettek. A bombázás eredményességét a hadművelet befejeztével az érintett területekre küldött drónok felvételei alapján állapították meg.

Az IÁ és a kurdok ellen

Törökország az előző hét péntekén indított légi hadjáratot az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet ellen, ám legalább akkora lendülettel a PKK észak-iraki létesítményeit is támadni kezdte. A kurd mozgalom szerint a török légicsapásokkal értelmét vesztette a 2013-óta fennálló tűzszünet, bár hivatalosan még nem rúgta fel az egyezményt. Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban kedden kijelentette: lehetetlen továbbvinni a békefolyamatokat azokkal, akik fenyegetést jelentenek "nemzeti egységünkre és testvériségünkre".

Török F-16-osok bombázták a kurdokatForrás: AFP/Brittany Y. Auld

Rakéták és bombák

Az Anadolu török állami hírügynökség eközben arról számolt be, hogy a PKK fegyveresei kedd este rendőrök és igazságügyi tisztviselők szállásaira lőttek rakétákkal az iraki határ menti Hakkari tartományban. Ugyanezen a napon a tartományban egy török katona megsebesült, amikor házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe a gépkocsija mellett. Fegyveresek szintén megtámadtak és megöltek egy katonát.

Téma lesz a parlamentben

A török parlament szerdán tanácskozik a kurd lázadók és az IÁ elleni hadjáratról, valamint Erdogan keddi javaslatáról, miszerint függesszék fel a "terrorista csoportokkal" kapcsolatban álló politikusok képviselői mentelmi jogát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK