Egyre többen hisznek abban, hogy a maláj gép roncsait találták meg

2015.07.30. 07:59

A Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén megtalált repülőgéproncs-darab valószínűleg egy Boeing 777-es típusú gépé, de egyelőre nem bizonyított, hogy az a Malaysia Airlines légitársaság 2014. március 8-án eltűnt MH370-es járata lenne - közölte az amerikai légügyi hatóság egy tisztviselője.

Hozzátette, hogy a fontos lelet tanulmányozására francia szakértők utaztak Réunionra. A két méter hosszú, szárnydarabra emlékeztető roncsot a tengerpart tisztításán dolgozó munkások találták meg a Réunion szigeti Saint-Andrénál. A roncs tele volt kagylóval, ebből arra következtethetünk, hogy sokáig volt a vízben”
– mondták szemtanúk.

Videofelvételről készített képen egy repülőgép roncsdarabját nézik meg rendőrökForrás: MTI/-------------------

Pontos adatok kellenek

A repülőtéri rendőrség különleges nyomozói

egyelőre egyetlen feltevést sem valószínűsítenek, csak olyan információkat gyűjtenek - például a gyártási számot -, ami alapján azonosítani lehet a roncsot. 

Hihetetlen a hasonlóság

A fotók alapján Xavier Tytelman francia légiközlekedési biztonsági szakértő a Twitteren azt írta, hogy

"hihetetlen a hasonlóság" a Boeing 777 fékszárnyként is működő csűrőlapja és a talált gépdarab között. Márpedig az eltűnt repülőgép egy Boeing 777-es volt. 

Hasonló véleményt fogalmazott meg az amerikai légügyi hatóság egyik tisztviselője is, de az amerikai repülőgépgyár egyelőre elzárkózott attól, hogy véleményt nyilvánítson.

Videofelvételről készített képen a repülőgép roncsdarabjaForrás: MTI/AP/Réunion 1ere/-------------------

Malajzia és Franciaország is szakértőket küldött a helyszínre. Najib Razak maláj kormányfő is azt mondta csütörtökön szakértőkre hivatkozva, hogy a megtalált repülőgépdarab valószínűleg egy Boeing-777-es része volt. Mint fogalmazott:

Az előzetes információk alapján nagyon valószínű, hogy a roncsdarab egy Boeing-777-esé, annak azonban még utána kell járni, hogy az MH370-es járathoz tartozott-e" - írta Facebook-oldalán a miniszterelnök. Hozzátette, a roncsot a franciaországi Toulouse-ba szállítják további vizsgálatokra. 

Malaysia has received news from French authorities about airline debris washed up on Reunion, the French island in the...

Posted by Najib Razak on 2015. július 30.

A legnagyobb rejtély 

Szerdán este írtunk arról, hogy az eltűnt maláj utasszállító roncsait találhatták meg. A Malaysia Airlines Boeing 777 típusú gépének eltűnése

a polgári légi közlekedés történetének egyik legnagyobb rejtélye.

A gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív kutatások ellenére sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK