Hazaárulással gyanúsítanak egy német hírblogot

Vágólapra másolva!
Hazaárulás gyanújával indított eljárást a német szövetségi ügyészség csütörtökön egy hírblog két újságírójával szemben, amiért az internetes kommunikáció hatósági megfigyelésének szigorításáról szóló titkos terveket bemutató cikkeket tettek közzé.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatot a német belső elhárítás, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) feljelentése nyomán indították el az elsősorban online jogvédelemmel foglalkozó Netzpolitik.org hírblog két munkatársa és egy forrása ellen. Azt vizsgálják, hogy a blogon megjelent februári és áprilisi cikkeikkel, amelyekben kiszivárogtatott titkos dokumentumokra hivatkozva írtak a BfV megfigyelési terveiről, hazaárulást követettek-e el - közölte az ügyészség.

Német sajtójelentések szerint több mint

fél évszázada nem fordult elő az országban, hogy hazaárulással vádoljanak meg újságírókat.

A két érintett cikkben a Netzpolitik.org arról írt, hogy a BfV nagyobb forrásokat kért belföldi online megfigyelési programja kiterjesztésére, illetve külön egységet akart felállítani az internetes közösségi oldalakon folyó kommunikáció nyomon követésére.

Az egyik legismertebb német nyelvű blognak számító Netzpolitik.org a gyanúsításra reagálva közölte: nem engedi megfélemlíteni magát. A német újságírók szövetsége (DJV) pedig a sajtószabadság elleni támadásnak, két kritikus újságíró elhallgattatására irányuló kísérletnek nevezte a vizsgálatot.