22 év után felakasztották a mumbai merénylet egyik szervezőjét

2015.07.30. 09:35

Indiában felakasztották az 1993-as mumbai pokolgépes merényletsorozat értelmi szerzőinek egyikét, Jakub Abdul Razak Memont. 

A huszonkét évvel ezelőtti terrortámadásnak 257 halálos áldozata és több száz sebesültje volt. Az indiai elnök elutasította az 53 éves férfi kegyelmi kérvényét.

A halálos ítéletet egy nyugat-indiai börtönben hajtották végre, ahol 1994 óta raboskodott.

Memont 2007-ben ítélték el a többi közt azért, mert tevékenyen részt vett a pokolgépes merényletek végrehajtásához szükséges pénzek összegyűjtésében. Szerdára Memon kimerítette az összes jogorvoslati lehetőséget, hogy elkerülje a halálbüntetést.

A muzulmán maffia robbantott

A merényletsorozatot Mumbai muzulmán maffiája hajtotta végre 1993 márciusában, megtorlásul a ajódhjai Babri mecset 1992 decemberében történt  lerombolásáért. A robbantások súlyos károkat okoztak India pénzügyi központjának számító Mumbai üzleti negyedében.

Egy rendőr a felrobbantott autó mellettForrás: AFP/Douglas E. Curran

A terrortámadás fő gyanúsítottja Memon idősebb testvére, Ibrahim, más néven Tigris Memon, továbbá Davud Ibrahim, az 1990-es évek Mumbai nagy befolyású gengsztervezérei, ők azonban külföldre menekültek a felelősségre vonás elől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK