Egyméternyi csapadék zúdult Mianmarra

2015.08.03. 16:16

Katasztrófa sújtotta övezetté vált Mianmar nyugati fele. Az 53 milliós ázsiai országban évtizedek óta nem látott árvizek pusztítottak, miután néhány nap alatt 1 méter eső esett.

Legalább 47 ember életét követelték a Mianmarban pusztító monszun okozta árvizek. Több mint kétszázezer embert sújt a katasztrófa, az ország egyes övezeteit az ár elzárta a külvilágtól. Az ország négy, a természeti csapás által leginkább érintett tartományában vészhelyzetet hirdettek, az ENSZ pedig arra figyelmeztet, hogy az áldozatok száma vélhetően tovább nő, hiszen a segélyszervezetek még nem tudtak mindenhová eljutni.

Nem látni, hol a végeForrás: AFP/Ye Aung Thu

A Bengáli-öböl partján fekvő Rakhin államban attól tartanak, hogy Komen ciklon pusztításának több száz áldozata lesz. Ugyanitt súlyos károk érték a buddhista államvezetés belső tisztogatásai után 2012-ben menekültsorba kényszerített mintegy 140 ezer muszlim vallású rohingjának otthont adó menekülttáborokat.

Mianmarban a nyári hónapok hagyományosan egyet jelentenek a monszunidőszakkal, a mostani özönvíz azonban relatíve is kirívó: 6 nap alatt csaknem 1000 milliméter eső esett, a helyiek évtizedek óta nem tapasztaltak hasonlót: a házakat pillanatok alatt elöntötte a víz, sokakat a helyi buddhista kolostorokban szállásoltak el. Ugyanez a viharrendszer a múlt héten 100 áldozatot szedett a szomszédos Indiában.

Évtizedek óta nem láttak ilyetForrás: AFP/Ye Aung Thu