Egyméternyi csapadék zúdult Mianmarra

Mianmar monszun árvíz
A flood-affected resident swims through floodwaters in Kalay, upper Myanmar's Sagaing region on August 3, 2015. Relentless monsoon rains have triggered flash floods and landslides, destroying thousands of houses, farmland, bridges and roads -- with fast-flowing waters hampering relief efforts. AFP PHOTO / Ye Aung THU
Vágólapra másolva!
Katasztrófa sújtotta övezetté vált Mianmar nyugati fele. Az 53 milliós ázsiai országban évtizedek óta nem látott árvizek pusztítottak, miután néhány nap alatt 1 méter eső esett.
Vágólapra másolva!

Legalább 47 ember életét követelték a Mianmarban pusztító monszun okozta árvizek. Több mint kétszázezer embert sújt a katasztrófa, az ország egyes övezeteit az ár elzárta a külvilágtól. Az ország négy, a természeti csapás által leginkább érintett tartományában vészhelyzetet hirdettek, az ENSZ pedig arra figyelmeztet, hogy az áldozatok száma vélhetően tovább nő, hiszen a segélyszervezetek még nem tudtak mindenhová eljutni.

Nem látni, hol a vége Forrás: AFP/Ye Aung Thu

A Bengáli-öböl partján fekvő Rakhin államban attól tartanak, hogy Komen ciklon pusztításának több száz áldozata lesz. Ugyanitt súlyos károk érték a buddhista államvezetés belső tisztogatásai után 2012-ben menekültsorba kényszerített mintegy 140 ezer muszlim vallású rohingjának otthont adó menekülttáborokat.

Mianmarban a nyári hónapok hagyományosan egyet jelentenek a monszunidőszakkal, a mostani özönvíz azonban relatíve is kirívó:

6 nap alatt csaknem 1000 milliméter eső esett, a helyiek évtizedek óta nem tapasztaltak hasonlót:

a házakat pillanatok alatt elöntötte a víz, sokakat a helyi buddhista kolostorokban szállásoltak el. Ugyanez a viharrendszer a múlt héten 100 áldozatot szedett a szomszédos Indiában.

Évtizedek óta nem láttak ilyet Forrás: AFP/Ye Aung Thu