Kínozzák a börtönben Kadhafi fiát

Saadi Kadhafi
Vágólapra másolva!
Tripoli ügyészek próbálják azonosítani azokat az őröket, akik egy internetre felkerült videó tanúsága szerint megkínozták az egykori líbiai diktátor egyik fiát, Szádit. A másikat július végén ítélték távollétében halálra.
Vágólapra másolva!

A felvételen, amelyből az Al-Arabíja részleteket is közölt, az őrök pofozzák Szádit, egy csőhöz kötözik a lábát, és bottal ütik a talpát az al-Hadba börtönben.

A tripoli ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, bár a felvétel hitelességét független forrásból nem sikerült megerősíteni – számolt be a brit Independent.

Szaif Kadhafit távollétében ítélték halálra Forrás: AFP/Imed Lamloum

Nigéria adta ki

A 42 éves Szádi, aki egy rövid ideig Olaszországban focizott, majd a líbiai labdarúgó-szövetséget vezette, hamarosan bíróság elé kerül. Többek között egy focista meggyilkolásával vádolják.

Apja 2011-es bukása után Nigériába menekült, ahol házi őrizetben tartották, majd tavaly kiadták Líbiának.

Tízmillió fontot érő londoni villáját lefoglalta az új líbiai kormányzat, amely megpróbálja visszaszerezni azokat a dollármilliárdokat, amelyeket a feltételezések szerint a Kadhafi család síbolt külföldre.

Szádi Kadhafi egy 2010-es sajtókonferencián. Többek között egy focista meggyilkolása miatt állítják bíróság elé Forrás: AFP/Mahmud Turkia

A fivérét halálra ítélték

Kadhafi másik fiát, Szaifot, akit 2011-ben egy rivális lázadó csapat ejtett fogságba, július végén ítélték távollétében halálra a régi rezsim nyolc más magas rangú tisztségviselőjével, többek között a hírszerzés vezetőjével együtt.

A tárgyalást élesen bírálták nemzetközi emberjogi szervezetek, az ítéletet pedig elítélte az Európa Tanács főtitkára is.

A norvég Thorbjorn Jagland közleményben hangsúlyozta, hogy az ügyet át kellett volna adni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy a vádlottaknak tisztességes eljárásban legyen részük.