Magyar vezetőt nem hívtak Kínába

Czech President Milos Zeman (R) is welcomed by Italian Prime Minister Matteo Renzi before the 10th Asia-Europe Meeting (ASEM) on October 16, 2014 in Milan. The Asia-Europe Meeting (ASEM) was created in 1996 as a forum for dialogue and cooperation between
Milos Zeman, cseh köztársasági elnök
Vágólapra másolva!
Magyar állami vezetőt egyelőre nem hívtak meg a második világháború befejezésének alkalmából rendezendő pekingi ünnepségre. Az Európai Unió bojkottálná az eseményt, de Csehország megvétózta a javaslatot.
Vágólapra másolva!

A cseh külügyi tárca szóvivője a hét elején megerősítette a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági és politikai napilap értesülését a bojkott megvétózásáról. „Tudtuk, hogy elnökünk (Milos Zeman) Kínába akar utazni az emlékünnepségre. Ennek tudatában az egyeztetett (uniós) álláspontot el kellett utasítanunk” – jelentette ki Michaela Lagronová, a minisztérium szóvivője.

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő már korábban közölte, hogy Milos Zeman a kínai elnök meghívására Pekingbe utazik, és részt vesz az emlékünnepségeken.

Milos Zeman el akar menni Pekingbe Forrás: AFP/Daniel Dal Zennaro

Nem sokan mennek

Az Európai Unió a katonai díszszemlével egybekötött emlékünnepségeken való részvételt a feszült kínai-japán viszony miatt is el akarja kerülni.

Magyar állami vezető részére eddig nem érkezett hivatalos meghívás - tudta meg az Origo a Külügyminisztérium sajtófőosztályától. Ha érkezik meghívó, megvizsgálják a lehetőséget, írták, emlékeztetve, hogy az Európai Unió tagállamai, valamint egyéb európai országok sem kaptak eddig meghívást.

Az Európai Unió pekingi nagykövete, Hans Dietmar Schweisgut nem tartja valószínűnek, hogy magas rangú európai vezetők részt vennének az ünnepségen.

Zeman az egyetlen

Zeman cseh államfő az egyedüli uniós államfő, aki megerősítette részvételét a pekingi ünnepségen. Francois Hollande és Angela Merkel már közölte, hogy nem utazik el Pekingbe, a Wall Street Journal értesülése szerint a brit védelmi minisztérium még nem döntött, hogy képviselteti-e magát.

Kína meghívta Abe Sindzo japán kormányfőt is, de Tokió még nem válaszolt – írta a Washington Times.

A kínaiak meghívták Abe Sindzo japán kormányfőt is Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Vlagyimir Putyin ott lesz

Nem döntött még India sem a részvételről – számolt be a New India Express, az viszont az Új Kína hírügynökség szerint bizonyos, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagjai – Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – a legmagasabb szinten képviselteti magát a szeptember 3-ai parádén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tehát ott lesz a díszszemlén, amelyen pekingi források szerint új fegyvereket is be fognak mutatni.

Brüsszeli diplomaták szerint az EU vezető politikusai éppen az orosz részvétel miatt nem szeretnének Pekingbe utazni - írta a Hospodárské Noviny.