Az oroszok és a franciák lezárták a Mistral-ügyet

(FILES) A file photo taken on March 16, 2015 shows the Sevastopol mistral warship on its way for its first sea trials off the western French port of Saint-Nazaire. The Sevastopol made its second open-sea outing on April 14 and should return to port on Apr
A Szevastopol várja a sorsát
Vágólapra másolva!
Oroszország és franciaország megállapodtak a Mistral helikopterhordozókról kötött szerződés felbontásáról. A franciák nem szállítják le a két hordozót, de a vételárat visszafizetik, a már felszerelt orosz berendezéseket visszaadják.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin és Francois Hollande augusztus 5-ei, szerdai telefonbeszélgetésük alkalmával hivatalosan is megállapodtak abban, hogy felbontják a Mistral helikopterhordozókról kötött orosz-francia szerződést. Az orosz és a francia államfő beszélgetéséről mind Moszkvában, mind Párizsban közleményt adtak ki. Ezekből kiderül, hogy a felek megegyeztek:

a szállítás elmaradása miatt Párizs teljes mértékben visszafizeti az Oroszország által előre kifizetett összegeket, s visszaadja a hajókra már felszerelt orosz berendezéseket.

Az ügyet lezárták

"Moszkva teljes mértékben lezártnak tekinti a Mistral-ügyet" olvasható az orosz elnöki hivatal közleményében. A francia elnöki hivatal ugyancsak közölte: a két államfő örömmel állapította meg, hogy a francia helikopterhordozók sorsáról nyolc hónapig folytatott tárgyalások baráti és partneri légkörben folytak, ennek eredményeként a "Mistral-dossziét" lezárták.

A franciák nem szállítják le a hordozókat, de a pénzt visszafizetik Forrás: AFP/Georges Gobet

Megromlott a viszony

Oroszország még 2011-ben írt alá megállapodást arról, hogy Franciaország két Mistral hadihajót szállít az orosz haditengerészetnek. A Vlagyivosztok névre keresztelt első hajó leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Moszkvának az ukrán válságban játszott szerepe miatt kialakult feszültségek miatt és amerikai, valamint brit diplomáciai nyomásra - figyelmeztettek, hogy a francia fegyverszállítás erősítené az orosz hadipotenciált -

Franciaország tavaly szeptemberben felfüggesztette az átadást.

Hasonlóképpen történt a másik, Szevasztopol névre keresztelt hadihajóval, amelyet eredetileg az idén, az év második felében adtak volna át Moszkvának.

Az oroszok már fizettek

Oroszország 1,2 milliárd eurónak (mintegy 361 milliárd forint) megfelelő összeget fizetett ki előre a Mistralokért Franciaországnak. A Kommerszant című moszkvai lap korábban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 1,16 milliárdos összeg visszafizetéséről született döntés a két ország között.