70 éve dobtak atombombát Hirosimára

Hirosima, 2015. augusztus 6.
Imádkozó emberek az áldozatok emlékműve előtt a Hirosima elleni amerikai atomtámadás 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen a hirosimai Atombomba-kupola előtti Béke Emlékparkban 2015. augusztus 6-án. A történelem
Hirosima, 2015. augusztus 6. Imádkozó emberek az áldozatok emlékműve előtt a Hirosima elleni amerikai atomtámadás 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen a hirosimai Atombomba-kupola előtti Béke Emlékparkban 2015. augusztus 6-án. A történelem első atombombáját a nyugat-japáni Hirosimára dobták, ami körülbelül 140 000 halálos áldozatot követelt a támadáskor és az azt követő hónapokban. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Vágólapra másolva!
Megszólaltak a harangok Hirosimában csütörtökön helyi idő szerint reggel 8 óra 15 perckor, egy amerikai bombázó fedélzetéről 1945. augusztus 6-án ekkor dobtak atombombát a japán városra.
Vágólapra másolva!

A 70. évforduló alkalmából több mint 40 ezer ember gyűlt össze Hirosima békeparkjában, nem messze a robbanás epicentrumától. A résztvevők - köztük Abe Sindzó japán miniszterelnök, s mintegy száz ország képviselői - egy perces csenddel emlékeztek az atomtámadás 140 ezer áldozatára, azokra, akik ott nyomban meghaltak, s azokra, akik évekkel később, a sugárzás miatt vesztették életüket.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Abe Sindzó beszédében arról szólt, hogy Japánnak - mint az egyetlen olyan országnak, amelyet valaha is atomtámadás ért - kötelessége, hogy a nukleáris fegyverek felszámolásáért dolgozzon. Hirosima polgármestere, Kazui Macui pedig az atomfegyvereket nevezte "az abszolút gonosznak", amit meg kell semmisíteni.

Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

A megemlékezésen ott volt Caroline Kennedy, az Egyesült Államok tokiói nagykövete, az 1963-ban Dallasban meggyilkolt amerikai elnök, John F. Kennedy lánya is. A Malajziában tárgyaló John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta: a hetvenedik évforduló is aláhúzza annak a megállapodásnak a fontosságát, amelyet hat nagyhatalom a múlt hónapban kötött Iránnal az ottani atomprogram korlátozásáról.

Forrás: Origo

1945. augusztus 6-án az Enola Gay névre keresztelt B-29-es bombázóról atombombát dobtak Hirosimára. Három nappal később egy másik japán várost, Nagaszakit ért hasonló támadás, ez utóbbi helyen a robbanás 74 ezer ember halálát okozta.

Forrás: Origo

A szörnyű pusztítás nyomán Japán feladta a harcot: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette a szigetország kapitulációját. A történészek mind a mai napig vitáznak arról, hogy szükség volt-e a két támadásra. Az egyik oldal szerint igen, hiszen így sikerült megmenteni rengeteg amerikai katona életét, akik elestek volna, ha szárazföldi támadást kell indítani Japán ellen. Mások viszont azt állítják, hogy a szigetország már mindenképp közel állt a kapitulációhoz, s ez az atomtámadás nélkül is bekövetkezett volna.

Bal oldalon az augusztus 6-i hirosimai,jobbra az augusztus 9-i nagaszaki atomrobbanás Forrás: Origo

Egy idén februárban készített közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 56 százaléka mind a mai napig úgy gondolja, hogy a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás jogos volt.