A magyarkanizsaiak visszavennék a köztereket a menekültektől

2015.08.06. 11:29

Pihenőhelyet építenek a migránsoknak a szerb-magyar határ melletti Magyarkanizsa külterületén annak érdekében, hogy az illegális bevándorlók ne a település központjában tartózkodjanak.

Egy nap alatt továbbállnak 

A valamivel több mint 9 ezer fős Tisza-parti településre naponta több mint 1500 észak-afrikai és közel-keleti migráns érkezik. Ők eddig a központban található parkban pihentek, illetve állítottak sátrat, valamint a közeli kávézókban és éttermekben töltötték el az útjuk folytatásáig hátralévő időt.

A helyi vöröskereszt munkatársa ivóvizet oszt migránsoknak a szerbiai Magyarkanizsa központjábanForrás: MTI/-------------------

Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja korábban azt mondta: reggel, illetve délelőtt általában kevesen vannak, éjszaka ugyanis a legtöbben útra kelnek, hogy megpróbáljanak átjutni a zöldhatáron Magyarországra. Délutánra azonban ezer felettire nő a számuk, és emiatt a helyiek kiszorultak a közterekről és a vendéglátóipari egységekből.

Félezer ember már elfér

A magyarkanizsai önkormányzat a helyzetet orvoslandó a Magyarkanizsa külvárosában található vásártéren már felállított egy 500 fő befogadására alkalmas sátrat, és továbbiak elhelyezését tervezik - számolt be róla a szabadkai Pannon RTV. Emellett - amint megkapják az ehhez szükséges támogatást - pénzváltót, élelmiszerboltot és orvosi rendelőt nyitnak az egyelőre még használaton kívüli pihenőhelyen, valamint vezeték nélküli internetes elérhetőséget és tolmácsot is biztosítanak a migránsoknak.

Migránsok Magyarkanizsa központjábanForrás: MTI/-------------------

A konténerek már állnak

Magyarkanizsán múlt pénteken adták át a migránsok elhelyezésére alkalmas négy konténert, amelyet a helyi rendőrőrs udvarán állítottak fel. A mosdókkal és zuhanyzókkal, valamint pihenésre alkalmas helyiséggel ellátott, 60 négyzetméternyi területen főleg a kisgyermekes anyákat, a gyerekeket, az időseket, valamint a mankóval és kerekesszékkel közlekedőket látják el, illetve itt helyezik el azokat is, akiket illegális határátlépés közben fognak el a hatóságok.

Migránsok gyalogolnak a hőségben Magyarkanizsa felé a szerbiai Kishomok határábanForrás: MTI/-------------------

Átmeneti állomás

Az észak-bácskai település önkormányzata többször is kijelentette, ez nem menekülttábor, hanem "pihenőhely" lesz. Lackó Róbert úgy magyarázta a különbséget, hogy a menekülttáborok lakóinak tartózkodásra feljogosító dokumentumokkal kell rendelkezniük, valamint a menekülttábor köteles alvóhelyet, élelmet, vizet és más szükséges ellátást biztosítani a benntartózkodóknak. A pihenőhely pedig "csak" arra szolgál majd, hogy azok, akik most elfoglalják a köztereket, máshol verjenek tábort.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK