Letette az esküt az új lengyel elnök

Vágólapra másolva!
Beiktatták hivatalába Andrzej Dudát, Lengyelország új elnökét csütörtökön Varsóban, a parlament két házának együttes ülésén. Beiktatási beszédben az államfő a NATO nagyobb közép-európai jelenlétét, a visegrádi együttműködés megújítását szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

Nemzeti-konzervatív

A 43 éves jogászt a legerősebb ellenzéki párt, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjeként választották meg a májusi elnökválasztáson. Duda a második fordulóban, a szavazatok 51,55 százalékával győzött a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowskival szemben.

Duda megérkezik hivatali eskütételi ünnepségére Forrás: MTI/EPA/Radek Pietruszka

Az eskütételt követő beiktatási beszédben kiemelt helyet kaptak a külpolitikai kérdések.

A lengyel alkotmány a külpolitikában a reprezentatív funkció mellett végrehajtó hatáskörrel is felruházza fel az államfőt,

aki külföldön - a kormánnyal együttműködve – az országot képviseli. A lengyel külpolitikát nem lehet forradalmasítani, mégis korrigálni kell rajta, így meg kell erősíteni a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolatokat – hangoztatta Duda.

A lengyel parlament két házának együttes ülése Forrás: MTI/EPA/Jacek Turczyk

Szuverenitás és együttműködés

Az államfő

a visegrádi csoportot képező országok együttműködésének megújítását,

a visegrádi országok számára új partnerek keresését jelölte meg a lengyel külpolitika egyik prioritásaként. Uniós viszonylatban Duda az ország szuverenitását emelte ki, mondván, hogy az Európai Unió egységéről a lengyeleknek "oly módon kell gondoskodniuk, hogy figyelembe vegyék az ő érdekeiket is".