ENSZ: sürgős beavatkozást igényel a Csalagút-válság

2015.08.07. 18:13

Sürgősségi terv kidolgozására szólította fel az ENSZ Franciaországot: azt kérik Párizstól, hogy keressen hatékony intézkedést a Csatorna-alagútnál kialakult menekültválságra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra szólította fel Franciaországot, hogy dolgozzon ki sürgősségi tervet a Csatorna-alagút francia oldalán kialakult menekültválság kezelésére. Vincent Cochetel, az UNHCR európai igazgatója szerint a kormánynak a természeti katasztrófákra elkülönített költségvetési keretből kellene forrásokat felszabadítania a calais-i menekültügyi helyzet kezelésére.

London sem maradhat tétlen

Cochetel azt mondta, olyan kisebb válsághelyzetről van szó, amelyet könnyedén meg lehetne oldani, ha a párizsi kormány hajlandó lenne rá. Az UNHCR igazgatója emellett Nagy-Britanniát is bírálta együttműködési hajlandóságának hiányáért. Azt is mondta, arra szólítjuk fel Nagy-Britanniát és az Európai Unió többi országát, hogy működjenek együtt az illetékes francia hatóságokkal.

Calais-ban mintegy háromezer menekült vár a kedvező alkalomra, hogy vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átjusson a brit oldalra.

Bevándorlók a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagútnálForrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A Csatorna-alagút francia oldalán felállított sátortáborokban Cochetel szerint "megdöbbentő körülmények" uralkodnak. A tisztségviselő "riasztónak" nevezte, hogy már legalább tíz bevándorló halt meg a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK