Utasítást adott Brüsszel a határvédelemre

Mórahalom, 2015. augusztus 3.
NATO-drótból épült kerítés az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszán, a magyar-szerb határon Mórahalom térségében 2015. augusztus 3-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Mórahalom, 2015. augusztus 3. NATO-drótból épült kerítés az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszán, a magyar-szerb határon Mórahalom térségében 2015. augusztus 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság felszólította az uniós tagállamokat, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben, így pénzzel és eszközökkel is segítsék az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex megnövekedett feladatainak ellátását a határok védelmében.
Vágólapra másolva!

Felszólította az Európai Bizottság az uniós tagországokat, hogy tegyenek eleget ígéretüknek, és segítsék az uniós határrendészeti ügynökség, a Frontex megnövekedett erőfeszítéseit, különös tekintettel a Görögországba és Magyarországra tartó bevándorlóáradat kezelésére.

A NATO-drótból épült kerítés az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszán, Mórahalomnál Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Natasha Bertaud, a brüsszeli testület szóvivője elmondta, hogy a bizottság levelet kapott a Frontextől, amely szerint

a tagállamoktól egyelőre nem érkezett elegendő felajánlás ahhoz, hogy az ügynökség végre tudja hajtani tervezett műveleteit.

A tagállamok nemcsak pénzügyi hozzájárulással, hanem technikai jellegű támogatással - például járművek küldésével - és személyzet rendelkezésre bocsátásával is segíthetnek. Az EU-tagországok vezetői áprilisban állapodtak meg abban, hogy növelik erőfeszítéseiket a határvédelem terén.