Ma egy éve kezdődött az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi háborúja az Iszlám Állam ellen. A dzsihádisták iraki és szíriai állásait azóta majdnem hatezer légicsapás érte.

A támadások egy éve azért kezdődtek, hogy megakadályozzák a humanitárius katasztrófát az északnyugat-iraki Szindzsár hegyen, ahová jazidik ezrei menekültek az Iszlám Állam ellen.

A légicsapásokat szeptemberben kiterjesztették szíriai célpontokra is, hogy lelassítsák a dzsihádisták Irakba irányuló ember és katonai utánpótlását – emlékeztetett összefoglalójában az ABC News.

Az iraki hadsereg oldalán harcoló síita milíciákat Irán támogatjaForrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Éves összegzés

Az eltelt egy évről pénteken adott ki jelentést az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága. Eszerint 5946 légitámadást vezettek – 2657-et iraki és 2289-et szíriai célpontok ellen.

Támadás ért 10684 célpontot, köztük 3262 épületet, 119 tankot, 1202 járművet és 2577 harcállást.

Irakban 3300 fős amerikai katonai kontingens állomásozik, akiknek a feladata az iraki katonák kiképzése. Az irakiak Iszlám Állam elleni harcát 17 országból további 1200 katona segíti.

A fejvesztve menekülő iraki katonáktól rengeteg hadianyagot zsákmányolt az Iszlám ÁllamForrás: Twitter

Nem olcsó mulatság

A légi háború a Pentagon július közepén nyilvánosságra hozott adatai szerint 3,21 milliárd dollárba került tavaly augusztus 8. óta; tavaly naponta átlagban 9,4 millió dollárt költöttek rá.

Amerikai információk szerint az Iszlám Állam áprilisig elveszítette a korábban Irakban és Szíriában ellenőrzött lakott területek 25-30 százalékát – számolt be pénteken újságíróknak Pat Ryder ezredes, a CENTCOM szóvivője.

A szervezet több tucatnyi vezetője és több ezer harcosa halt meg a légicsapásokban, de képesek voltak pótolni a veszteséget, így becslések szerint változatlanul 20-30 ezer katonájuk van.

F/A-18F Super Hornet száll le a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó fedélzetére.Forrás: MTI/EPA

Áramlik a fegyver Irakba

Az iraki hadsereg hatalmas mennyiségű hadianyagot kap az Egyesült Államoktól – amelyek szokásuk maguk után hagyni, amikor fejvesztve menekülnek az Iszlám Állam elől.

Többek között kétezer Hellfire páncéltörő rakétát, tízezer M16-os gépkarabélyt, több millió tár lőszert kaptak.