Ismeretlenek felgyújtották az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kelet-ukrajnai megfigyelőinek négy páncélozott autóját vasárnapra virradó éjjel Donyeckben, annál a szállodánál, ahol a misszió tagjai laknak - hozta nyilvánosságra a nemzetközi szervezet vasárnap közleményben.

Az elmúlt időszakban Donyeckben több demonstrációt is rendeztek a megfigyelők munkájával elégedetlen helybeliek. A héten a harcok miatt elhunytak vérét jelképező, vörös festékkel teli tartályt vittek a tiltakozók a megfigyelők szállása elé. Követelték, hogy a misszió tagjai keressék fel a megyeközpont tüzérségi csapások sújtotta kerületeit. 

Finoman szólva sincsen béke Kelet-UkrajnábanForrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Kijev gyújtogatott?

A donyecki szakadárok vezetése azonban azt állította, hogy Kijev által irányított diverzánsok gyújtották fel a megfigyelők autóit. A minszki béketárgyalásokon a donyecki szakadár „népköztársaságot” (DNR) képviselő Denisz Pusilin sajtónyilatkozatában leszögezte: a DNR-nek nem áll érdekében az, hogy az EBESZ leállítsa megfigyelői tevékenységét a térségben.

Az EBESZ.megfigyelők felgyújtott autóiForrás: AFP/Aleksey Filippov

111-szer szegték meg

Közben egyre több szakadár tüzérségi támadásról számol be a kijevi hadműveleti parancsnokság. Vasárnapi közleményük szerint előző nap 111-szer szegték meg a szakadárok a tűzszüneti megállapodást, három alkalommal nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a frontvonalnak az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatti oldalára. A leghevesebb támadásokat a Donyeck melletti ukrán ellenőrzésű települések szenvedték el. Piszkit, Pervomajszkot és Krasznohorivkát a szakadárok harckocsikkal és lőtték.

111-szer szegték meg a fegyverszünetetForrás: AFP/Aleksey Filippov

Gyerekek is megsérültek

A parancsnokság közlése szerint a támadások következtében három civil vesztette életét. A belügyminisztérium arról adott hírt, hogy két gyermek, egy hatéves fiú és hároméves öccse súlyosan megsebesült harckocsilövedék becsapódása következtében egy faluban az ukrán ellenőrzésű oldalon, a Donyecktől északra fekvő Jaszinuvata város környékén.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt egy katona vesztette életét és tíz megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

A donyecki szakadárok „védelmi minisztériuma” az elmúlt egy nap alatt 18 tűzszünetsértéssel vádolta meg az ukrán fegyveres erőket. A luhanszki szakadárok négy tűzszünetsértést róttak a fegyveres erők terhére.

Nagyon sok egymásnak is ellentmondó információ kering a harcokrólForrás: AFP/Aleksey Filippov

Furcsa vallomás

Jurij Tangyit, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója a Hromadszke ukrán televíziónak nyilatkozva részleteket árult egy nemrég Donyeck megyében elfogott orosz katonatiszt vallomásából. Az orosz fegyveres erők kötelékében szolgáló Vlagyimir Sztarkov őrnagyot július 25-én vették őrizetbe az ukrán határőrök. Az őrnagy egy szakadár fegyveressel lőszereket próbált egy Kamaz teherautón az orosz-ukrán határon át Donyeck megyébe szállítani.

Kihallgatásakor elmondta: parancsot kapott családneve megváltoztatására és arra utasították, hogy katonai igazolványát hagyja Oroszországban. Ő azonban igazolványát magával vitte, és bankkártyájával együtt elrejtette annak a donyecki szállodának a széfjében, ahol megszállt.

A széf kódját elárulta az SZBU-nak, amely közzétette a katonai igazolványról és a bankkártyáról készített fényképet. A katonatiszt elmondta azt is, hogy az Ukrajnába átküldött orosz katonatisztek háromszoros fizetést kapnak, bérüket az orosz takarékszövetkezet, a Szberbank Rosszii pénzintézetnél nyitott számlájukra utalják.