Rendkívüli módon elszemtelenedtek a sirályok Dél-Angliában a nyaralók szerint, a madarak tömegével csapnak le és lopják az ételt, de még a mobiltelefonokat is. Támadásuk több kisállattal végzett már ezen a nyáron.

 A sirályok támadásáról rendszeresen beszámolnak a brit tömeglapok, de a téma már a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi lap érdeklődését is felkeltette. 

A sirályoknak soha nem volt igazán jó hírük a brit partokon, és ez csak tovább romlott idén, amikor a turisták arra lettek figyelmesek, hogy az állatok nem elégszenek meg a maradékkal, az emberek tányérjáról lopják el az ételt.

"Biztos, hogy terroristák képzik ki őket" - jegyezte meg egy brightoni kifőzde tulajdonosa. Egy étteremtulajdonos szerint soha nem volt ilyen rossz a helyzet, egyes helyeken már figyelmeztető táblákat is kitettek, egy ipswichi bankfiók ügyfeleit pedig esernyős alkalmazott kíséri be és ki. 

A sirályok kifinomult módszert alkalmaznak, egyikük ráijeszt a vendégre, hogy az eldobja az ételt, ekkor tömegével jelennek meg a társak, hogy felfalják a zsákmányt. Általában verőfényes napsütésben támadnak, és az osztrigától a hot dogig minden kell nekik, a citromot és a tabascót azonban nem szeretik.

A sirályinváziót nemcsak a tengerparti üdülőhelyek, hanem a szárazföld belsején fekvő városok, például Bath és Bristol is megérzik.

Szakértők több tényezőnek tulajdonítják az idei nyár hitchcocki eseményeit. Ezek közül az egyik, hogy a sirályok már hozzászoktak ahhoz, hogy emberek közelében élnek. Júliusban különösen vadak voltak, amit a tudósok azzal magyaráztak, hogy akkor kelnek ki utódjaik. Az elmúlt hetekben három házi kedvenc is a madarak áldozatává vált: egy teknős és két kistestű kutya, egy csivava és egy yorkshire terrier. Utóbbit a fején találta el a madár csőre.

A sirályválság egészen a kormányfőig gyűrűzött, David Cameron az újságok szalagcímei láttán pár hete viccelődve azt mondta: úgy látja, komoly problémával állnak szemben. "Beszélnünk kell a sirályokról" - fogalmazott.  Nagy-Britanniában a sirály védett madár, így visszaszorításukra csak az jöhet szóba, ha elpusztítják tojásaikat vagy ragadozó madarakat küldeni rájuk.
 A királyi madártani egyesület szóvivője szerint azonban a hisztéria alaptalan, és bár valóban van gond a sirályokkal, nem szabad az egész fajt démonizálni.