Bocsánatkérést tervez a japán kormányfő

Hirosima, 2015. augusztus 6.
Abe Sindzo japán miniszterelnök a Hirosima elleni amerikai atomtámadás 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen a hirosimai Atombomba-kupola előtti Béke Emlékparkban 2015. augusztus 6-án. A történelem első atombomb
Abe Sindzó, japán miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
A belföldi bírálói és szomszédos országok által történelmi revizionizmussal vádolt Abe Sindzó japán kormányfő beszédében - az újabb, ezzel kapcsolatos botrányok elkerülése végett - várhatóan elődeinek nyilatkozataihoz hasonlóan szerepelni fog a bocsánatkérés és az agresszió kifejezés a szigetország második világháborús fegyverletételének 70. évfordulóján - jelentette hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva az NHK japán közszolgálati televízió.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök évfordulós beszédének eredeti vázlatában még nem szerepelt a bocsánatkérés kifejezés egyes sajtójelentések szerint, s ez nyilván feldühítette volna Kínát és Dél-Koreát, ahol nem merültek feledésbe azok a keserű élmények, amelyek Japán helyenként brutális megszálló és gyarmatosító múltjához kötődnek.

Még nem végleges

A japán miniszterelnöki kabinet által az augusztus 15-i évforduló előtt egy nappal jóváhagyandó Abe-nyilatkozatot még nem öntötték végleges formába, de annak legújabb verziójában már szerepelnek a bocsánatkérés, az agresszió, a mély megbánás és a gyarmati uralom kifejezések.

Abe Sindzo japán miniszterelnök a Hirosima elleni amerikai atomtámadás 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen a hirosimai Atombomba-kupola előtti Béke Emlékparkban 2015. augusztus 6-án Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

Botrány

Az annak idején japán megszállás alá került Kína és Dél-Korea korábban élesen tiltakozott, amiért szerintük Abe egyes kijelentéseivel megpróbálta kicsinyíteni vagy tagadni a Japán által a 20. század első felében nekik okozott sérelmeket. Az is botrányt okozott, hogy a miniszterelnök felvetette a korábbi japán kormányok által tett bocsánatkérő nyilatkozatok felülvizsgálatát, illetve egyes kijelentéseiben eltért az azokban használt kifejezésektől, így például nem használta az agresszió szót.

Mutassa meg, hogy felnőtt módjára viselkedik

Pak Gun Hje dél-koreai elnök hétfőn arra szólította fel Abét, hogy egyértelműen álljon ki a korábbi bocsánatkérések mellett, ezáltal pedig "mutassa meg, hogy a japán kormány felnőtt módjára viselkedik, amikor megpróbál új lendületet adni a szomszédos országokhoz, köztük hozzánk fűződő viszonyának".

Tanulnak a múltból

Az NHK információi szerint Abe nyilatkozata - amelyet a két kormánypárt, a konzervatív Liberális Demokrata Párt és a pacifista Új Komeitó vezető politikusaival együttműködve fogalmaz meg a kormányfő és stábja - követni fogja a korábbi bocsánatkérő dokumentumokban használt kifejezéseket, és arra vonatkozó ígéretet is tartalmaz majd, hogy Japán a múltból tanulva soha többé nem fog háborút viselni.

Nem akar feszültséget

Megfigyelők szerint Abe kerülni akarja, hogy a nyilatkozat ismét feszültségeket okozzon az utóbbi években részben éppen a kormányfő kifogásolt szavai miatt megromlott, de az elmúlt hónapokban látványosan enyhülést mutató japán-kínai és japán-dél-koreai kapcsolatokban. Emellett vélhetően az is szerepet játszik a hangnemváltásban, hogy az Egyesült Államok kibékülésre szólította fel a történelmi kérdések miatt borús viszonyú két szövetségesét, Tokiót és Szöult.

Új kontextus

Ugyanakkor Nakano Koicsi, a tokiói Sophia Egyetem tanára a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt is kiemelte: elképzelhető, hogy Abe beszédében bár használni fogja az említett kifejezéseket, azokat a korábbi bocsánatkérésektől eltérő kontextusba helyezi majd. A kormányfőnek ugyanis nemcsak a szomszédos országok, hanem saját konzervatív támogatóinak nézeteit is figyelembe kell vennie a szöveg megfogalmazásakor, márpedig utóbbiak közül sokan úgy érzik, hogy Tokió már épp elégszer kért bocsánatot 70 évvel ezelőtti tetteiért.