Támadás az isztambuli amerikai nagykövetség ellen

Isztambul, 2015. augusztus 10.
Egy török rendőr biztosítja az Egyesült Államok isztambuli nagykövetségének épületéhez vezető utat 2015. augusztus 10-én, miután két támadó lövéseket adott le a konzulátusra. A támadás azután történt, hogy a török városban r
Isztambul, 2015. augusztus 10. Egy török rendőr biztosítja az Egyesült Államok isztambuli nagykövetségének épületéhez vezető utat 2015. augusztus 10-én, miután két támadó lövéseket adott le a konzulátusra. A támadás azután történt, hogy a török városban robbantásos merényletet követtek el egy rendőrségi épület ellen. (MTI/AP/Lefterisz Pitakarisz)
Vágólapra másolva!
Robbantásos merényletet követtek el egy isztambuli rendőrségi épület ellen, a támadásban többen megsebesültek, míg nem sokkal a detonáció után a támadók és a biztonsági erők között kitört összecsapásban legalább hárman meghaltak. A török nagyvárosban néhány órával később, hétfő reggel tüzet nyitottak az amerikai konzulátusra, de senkinek nem esett baja.
Vágólapra másolva!

Húsz autó rongálódott meg

A város Sultanbeyli negyedében végrehajtott robbantás nyomán

kigyulladt és súlyosan megrongálódott a kétemeletes rendőrségi épület.

A magánkézben lévő Dogan hírügynökség beszámolója szerint a detonáció megrongált több szomszédos házat és mintegy húsz, a közelben parkoló gépkocsit is.

Meghalt egy rendőr

Az Anadolu állami hírügynökség úgy tudja, hogy a tíz sebesültet követelő merénylet utáni

tűzharcban életét vesztette egy rendőr és két támadó.

A DHA hírügynökség jelentése szerint a megölt rendőr a pokolgépek hatástalanítását végző munkacsoport vezetője volt.

Az isztambuli rendőrségi épület ellen elkövetett robbantás helyszíne Forrás: MTI/EPA/-------------------

Csak sejteni lehet az indítékot

Egyelőre nem tudni, milyen csoport állhat a támadás mögött. A Hürriyet című napilap szerint a rendőrségi épület közelében összegyűlt emberek a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni jelszavakat skandáltak.

A lázadószervezet az utóbbi időben szinte naponta támadást intéz a biztonsági erők ellen,

miközben a török hadsereg a PKK észak-iraki állásaira mér légicsapásokat. Az ország többségében kurdok lakta délkeleti részén is történt hétfőn egy rendőrök elleni támadás, amelynek során biztonsági források szerint négy egyenruhást megöltek, egyet pedig súlyosan megsebesítettek.

A légicsapások megtorlása is lehet

A CNN Türk hírtelevízió ugyanakkor azt gyanítja, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet lehet az isztambuli robbantás felelőse tekintettel arra, hogy Törökország hosszas vonakodás után - a 32 halálos áldozatot követelő suruci merénylet hatására - július 24-én légicsapásokat indított az IÁ szíriai állásai ellen.

Török rendőr az Egyesült Államok isztambuli nagykövetségénél Forrás: MTI/AP/Lefterisz Pitakarisz

Ankara beleegyezett abba is, hogy amerikai harci gépek a dzsihadisták elleni csapásokhoz használhassák a szíriai határ közelében lévő incirliki légi támaszpontot. Az amerikai hadsereg vasárnap jelentette be, hogy megérkezett hat F-16-os vadászbombázó a török bázisra.

Az Egyesült Államok isztambuli nagykövetségének épülete Forrás: MTI/AP/Lefterisz Pitakarisz

Megtámadták a nagykövetséget

Isztambulban eközben az amerikai konzulátus épületét is támadás érte: hétfő reggel lövéseket adtak le a képviseletre, amely

légvonalban 35 kilométerre található a megtámadott rendőrőrstől.

A konzulátust védő biztonsági erők viszonozták a tüzet, a két támadó így elmenekült. Az incidensben senki nem sebesült meg. A Cihan hírügynökség úgy értesült, hogy egy férfi és egy nő lehet a tettes, utóbbit sajtójelentések szerint nem sokkal a támadás után őrizetbe vették. Törökországban korábban már többször is támadások célkeresztjébe kerültek amerikai diplomáciai létesítmények.