Lettország falat épít Oroszországgal közös határán, hogy útját állja az illegális bevándorlóknak - jelentette be Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter.

A lett politikus szerint azért kell a balti országnak megépítenie a falat az Oroszországgal közös határszakaszon, hogy megerősítse határvédelmét. A létesítmény válasz az egyre növekvő bevándorlási hullámra. Lettországnak négy évbe telik, és 17 millió euróba kerül a fal megépítése - tette hozzá. 

A lett titkosszolgálatok értesülése szerint illegális bevándorlók leggyakrabban Közép-Ázsiából, illetve a Távol-Keletről igyekeznek Lettországon keresztül eljutni a skandináv államokba. Idén a határon 239 illegális bevándorlót tartóztattak fel, közülük 109-en Vietnamból érkeztek, húszan Afganisztánból.

Az ukrán híroldal a beszámolójában kiemelte, hogy a méreteiben kis államnak számító Lettországnak komoly gondot jelent akár néhány száz bevándorló befogadása is. Ezenfelül az Európai Bizottság azt kérte az uniós tagországok kormányaitól, többek között a lettől is, hogy fogadja be az Afrikából és a Közel-Keletről a Földközi-tengeren át a bevándorlási hullámmal Olaszországba és Görögországba érkezőket.