Összeesküvéssel és a terrorizmus anyagi támogatásával vádolják azt a fiatal amerikai párt, akiket kedden tartóztattak le Mississippi-ben. Szíriába akartak szökni, hogy fegyverrel is harcoljanak a az Iszlám Állam oldalán. 

Összeesküvés és a terrorizmus anyagi támogatása miatt emeltek vádat kedden a Mississippi állambeli Oxfordban egy fiatal amerikai pár ellen, amely megpróbált Szíriába szökni, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezethez.

A 20 éves Jaelyn Delshaun Young volt vegyészhallgatót és a 22 éves Muhammad Oda Dakhlallát, aki pszichológiából szerzett diplomát, a hét végén a mississippi Columbusban vették őrizetbe, amikor fel akartak szállni egy Isztambulba tartó repülőjáratra. Mindketten beismerő vallomást tettek.

Ha bűnösnek találják őket, 20 évig terjedő szabadságvesztést és 250 ezer dollárig terjedő bírságot szabhatnak ki rájuk. 

Az amerikai pár fegyverrel is harcolt volna az Iszlám Állam oldalánForrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Young a bírósági iratok szerint a közösségi médiában dicsőítette azt a támadót, aki júliusban öt embert lőtt le egy katonai kiképzőközpontnál a Tennessee állambeli Chattanoogában. 

Young és Dakhlalla a velük az IÁ közvetítőiként kapcsolatba lépő FBI-ügynököknek előbb azt mondták, hogy szanitécként szeretnék segíteni az IÁ-t, vagy részt vennének a szervezet internetes tevékenységében. Dakhlalla később azt állította, hogy a fegyveres harcban is részt venne.

Hétfőn egy New Jersey-i férfit vettek őrizetbe azért, mert a vád szerint az IÁ támogatására szerveződött összeesküvésben vett részt. Amerikai szövetségi tisztségviselők szerint hasonló nyomozások mind az 50 tagállamban folynak.