Rendőri erősítés megy a görög szigetekre a bevándorlók miatt

2015.08.12. 20:15

Görögország - újabb incidensek megelőzése érdekében - rendőri erősítést küldött az égei-tengeri Kósz szigetére. A legfrissebb hírek szerint a görög kormány egy komphajót is küld a sziget partjaihoz a menekültek elszállásolásának segítésére.

Mintegy negyven rohamrendőr érkezett a polgármester késésére a szigetre, ahol több verekedés is kitört a bevándorlók között kedden. A görög hatóságok nem tudnak megbirkózni a közelben lévő török partokról gumicsónakokon, illegálisan az európai uniós országba érkező emberek áradatával. Az Égei-tenger keleti részének más szigeteire is további rendőri egységek érkeznek, sajtóértesülések szerint összesen 250-en.

Nagy a feszültség

Jeórjiosz Kiritszisz kószi polgármester elmondta, hogy az augusztus 11-e, keddi incidensek után csillapodott a helyzet, de továbbra is nagy a feszültség a nyilvántartásba vételre várók nagy száma miatt. Több mint 7000 férfi, nő és gyermek tartózkodik jelenleg a 33 ezer lakosú szigeten - mondta.

A migránsokat kedden egy stadionba próbálták terelni a nyilvántartásba vételük lefolytatásához, a területen összezsúfolódó, hosszú sorokban várakozó, mintegy 1500 fős tömegben azonban verekedések törtek ki. A stadionban tartózkodó rendőrök végül poroltókkal fújták le az embereket, és gumibotokkal próbálták feloszlatni a tömeget. Pánik tört ki, több százan menekültek el.

Bántalmazták őket

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet azzal vádolta a görög hatóságokat, hogy meg sem próbáltak megfelelő létesítményeket biztosítani a bevándorlók fogadásához, és bántalmazás is előfordult.

Komphajót is küldenek

Szerda esti értesülések szerint a görög kormány elhatározta, hogy azonnali hatállyal egy komphajót küld a sziget partjaihoz a menekültek elszállásolásához. Alekosz Flamburarisz államminiszter nyilatkozata szerint a hajón mintegy 2100-2500 menekültet tudnak ideiglenesen elhelyezni és ellátni. Egyidejűleg megtörténik a bevándorlók regisztrálása is - mondta el a miniszter, aki egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy az EU hozzájárul az egyre súlyosabbá váló humanitárius válság megoldásához.

A görög szigeteken nem bírnak a menekültáradattalForrás: AFP/Bulent Kilic

Embertelen körülmények

Törökországban is egyre nagyobb nehézségeket okoz a szíriai menekültek áradata. A Hürriyet című török napilap értesülései szerint az izmiri kormányzóság vezetése több intézkedést is hozott, miután a várost az elmúlt hónapban elözönlötték a migránsok. Egyebek mellett ellenőrző pontot állítottak fel az Izmirbe vezető főutak mentén, ahol megállítják és átkutatják a gyanús járműveket. 

Mustafa Toprak izmiri kormányzó elmondta, hogy a városba érkező szíriaiak embertelen körülmények között élnek, és egy szál bőrönddel várnak az embercsempészekre, hogy tovább szállítsák őket. Hozzátette, hogy a már Izmirben tartózkodókat más városokban felállított sátortáborokba irányítják. Azokat a migránsokat, akiknek nincs hova menniük, az izmiri Atatürk stadionban helyezik el, csakúgy, mint azokat az útlevéllel rendelkezőket, akiknek nem sikerült átjutniuk Görögországba.

Majdnem kétmillió

Törökország-szerte több mint 1,8 millió szíriai menekült tartózkodik. Izmirben hivatalos adatok szerint 68 700 migráns van, de a tényleges számuk becslések szerint a félmilliót is elérheti. Azok, akik nem találtak szállodai szobát vagy bérelt lakást, a város parkjaiban, utcáiban és más helyein telepedtek le - írta internetes oldalán a Hürriyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK