A székely matricákat leszedetik a taxikról Erdélyben

2015.08.12. 13:42

Illegális reklámnak minősítette, ezért eltávolíttatta a Székelyföldet népszerűsítő "SIC – Terra Siculorum – Székelyföld" feliratú matricákat a Kovászna megyei taxikról a helyi fogyasztóvédelmi hivatal.

Mivel a taxikra csak szerződéssel kerülhetnek fel reklámanyagok, a "SIC – Terra Siculorum – Székelyföld" feliratú matricák elhelyezése illegális reklámnak minősül Romániában, Kovászna megyében a fogyasztóvédelmi hivatal szerint. Bírságot még nem szabtak ki ilyen matricák miatt, de a taxisokat felszólították arra, hogy szedjék le a kocsikról az országjelzésre hasonlító díszítést.

Győr Árpád, a sepsiszentgyörgyi Sugás taxisszövetség vezetője az erdélyi Krónika napilapnak elmondta, hogy ő nem veszi le a gépkocsijáról a matricát. Állítása szerint a matrica nem reklámanyag, ezért nem is tudna szerződést kötni senkivel.

Ha csak egy holdat ábrázoló matricát ragasztok ki, akkor a holddal kell megállapodást kötnöm”

- mondta a taxis.

Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a taxistörvény értelmében a taxisok csak a városházán is bejelentett reklámszerződés alapján ragaszthatnak öntapadós reklámokat a gépkocsijukra. Kijelentette, nem tudja, hogy a SIC-felirat reklám-e, de „valami, amit felragasztottak”, és erre is vonatkozik a törvény. 

Az MTI ismételt kérdésére, hogy a Romániát jelképező RO feliratú matrica reklámnak minősül-e, a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője csak annyit válaszolt: egyetlen taxin sem láttak ilyen matricát.

A Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal februárban azt követően került a magyar sajtó érdeklődése középpontjába, hogy egy hentesárut forgalmazó céget arra szólított fel: tüntesse el árucímkéiről a „székely ízek” feliratot. Mircea Diacon főfelügyelő akkor kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK