A kínai vezetők már börtönben vannak

2015.08.14. 08:01

A tiencsini ipari parkban történt, szerda éjszakai pusztító erejű raktárrobbanások felelőseinek szigorú felelősségre vonását ígérte Hszi Csin-ping kínai államelnök pénteken. Az érintett vállalat több vezetőjét már őrizetbe vették.

A balesetnek legalább 50 halottja és 701 sérültje van, utóbbiak közül 70-nek súlyos az állapota. Egy embert pénteken reggel mentettek ki a romok alól. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón nem közölték, hogy összesen hány tűzoltónak nem találják a nyomát, de megerősítették: "nagy a veszteség" körükben.

Romok alatti tűzfészkeket oltanak tűzoltók TiencsinbenForrás: MTI/EPA/Vu Hong

A híradásokban háborús bombatámadás, helyenként atomtámadás helyszínét idézi az a körülbelül 20 ezer négyzetméternyi terület, ahol robbanások sorozata és a tűz a föld színével tette egyenlővé raktárépületek sorát, rombolt le konténerhegyeket, olvasztott meg fémszerkezeteket, és tett ronccsá parkoló és az úton hagyott autókat.

Kiégett autók és épületek TiencsinbenForrás: MTI/AP/Ng Han-Kuan

A közösségi médiában terjedő, sokkoló amatőr videofelvételek a 15 milliós kikötővárosnak (a világ 10. legforgalmasabb kikötőjének) külterületi különleges gazdasági övezetében a romhalmazból felszálló szürke-fekete füstfelhőket mutatják, kiégett új gyártású járművek ezreit, a megsemmisítő erejű pusztítás nyomait.

Földi pokol

A környező lakóépületekben is károk keletkeztek, betörtek az ablakok, kiszakadtak ajtók, volt, ahol a liftajtó is deformálódott. A helyiek "földi pokolként" írták le, amit átéltek, több mint 6 ezer embert költöztettek ideiglenes szálláshelyekre, sokan sátrakban töltötték az éjszakát.

Tűz Tiencsinben 2015. augusztus 13-án, miután az előző éjjel robbanássorozat történtForrás: MTI/AP/ÚJ KÍNA/Jüe Jüe-Vej

A közvélemény döbbenten veszi tudomásul a történteket, miközben magyarázatot és felelősöket keres. Az internetes fórumok uralkodó témája, hogy miként fordulhatott elő, hogy tűzoltók tucatjai haltak meg, vagy szenvedtek sérüléseket. A hozzászólók biztosra veszik, hogy a tűzoltóparancsnokok nem voltak kellően elővigyázatosak, nem mérték fel jól a terepet, a mentőkre leselkedő veszélyt, szakmai hibát vétettek.

Insane new footage of yesterday's explosion in Tianjin, China.Photos of Tianjin aftermath: http://ebaum.it/tianjin_aftermathDrone footage of the aftermath: http://ebaum.it/tianjin_drone

Posted by Ebaumsworld on 2015. augusztus 13.

Mérgező anyagok tárolására tervezték

A Zsujhaj International logisztikai vállalat raktárépületét a hivatalos iratok szerint eredetileg veszélyes és mérgező anyagok tárolására tervezték. A rendőrség megállapítása szerint a robbanás idején főleg ammónium-nitrátot, kálium-nitrátot és kalcium-karbidot tartottak benne. Más sajtójelentések 700 tonna mérgező nátrium-cianidról is említést tesznek. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pekingi katasztrófaelhárítási központjának szakértői, továbbá a kínai hadsereg 214 nukleáris és vegyi elhárító szakembere utazott a helyszínre, hogy felmérje, elemezze a vegyi anyagok égésének következményeit, a levegő állapotát és a gázok esetleges mérgező hatását.

Drónokkal, helikopterekkel kutatnak

A területileg illetékes helyőrség 130 embert állított a mentés és a helyzetfelmérés szolgálatába, ők felelnek a drónok és a helikopterek által végzendő kutatásért, a légi oltásért. Körülbelül ugyanennyi katona áll készenlétben a kapcsolódó feladatok ellátására. Tíz pekingi kórházból több tucat klinikai és pszichológiai szakorvost küldtek Tiencsinbe. A koordinációs intézmény több vért, eszközöket és gyógyszereket kért. Sajtójelentések szerint Tiencsin város vezetése a területén működő vállalatok vezetőivel máris konzultációkat kezdeményezett a veszélyes anyagok tárolási körülményeinek megszigorításáról, illetve a szabályok, előírások betartásának ellenőrzéséről.