Kína bocsánatkérést vár a II. világháborúért

Vágólapra másolva!
Őszintét, és Japánnak szakítania kell militarista múltjával.
Vágólapra másolva!

Kína őszinte bocsánatkérést szeretne a japán kormányfőtől a szigetország agresszív, háborús múltja miatt a japán megszállás és a második világháború befejezésének 70. évfordulóján - erről a pekingi külügyminisztérium szóvivője adott ki közleményt helyi idő szerint augusztus 14-én, pénteken késő este.

A történészekre kellene hagyni

Hua Csun-jing azután szólalt meg, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken a japán fegyverletétel évfordulójához kapcsolódó nyilatkozatában kijelentette, érvényesnek tartja azokat a bocsánatkéréseket, amelyeket a korábbi japán kormányok tettek, de ő maga nem kért bocsánatot. Ugyanakkor beszélt a 2. világháborús halottak miatt érzett "nagy szomorúságáról", "örök együttérzéséről" és a hazája okozta "mérhetetlen károkról, szenvedésről". Abe sajtóértekezletén kérdésre válaszolva kijelentette: annak megítélését, hogy egy adott cselekmény agresszió-e vagy sem, szerinte a történészekre kellene hagyni.

Nem elég jó bocsánatkérés

A kínai szóvivő úgy vélte, Tokiónak egyértelműen rá kellett volna mutatnia a japán militaristák által indított egykori agresszió jellegére és ezzel kapcsolatos felelősségükre, és őszintén bocsánatot kellett volna kérnie a háborútól szenvedett emberektől és országoktól. Hua szerint Japánnak szakítania kell militarista múltjával, ahelyett, hogy igyekszik elkendőzni azt. "A történelmi kérdések nemcsak a kínai-japán kapcsolatok politikai alapját határozzák meg, hanem a kínai emberek érzéseire is hatást gyakorolnak" - hangoztatta Hua.