Azeri jogvédők bebörtönzése ellen tiltakozik Schulz

2015.08.15. 14:00

Egy azeri jogvédő házaspár bebörtönzése ellen tiltakozik, és azonnali szabadon bocsátásukat követeli Bakutól az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke két vezető azeri jogvédő aktivista, Leyla Yunus, illetve férje, Arif Yunus súlyos börtönbüntetése ellen tiltakozik, és azonnali szabadon bocsátásukat követeli. Úgy vélte, a büntetőeljárás ellenük tisztességtelen volt, ráadásul orvosi ellátásra szorulnak.

Börtönévek várnak rájuk

Leyla Yunust, az Intézet a Békéért és a Demokráciáért nevű, bakui központú jogvédő szervezet vezetőjét 2014 júliusa óta tartották őrizetben felforgató tevékenység, Örményország javára való kémkedés és adóelkerülés vádjával. Rá 8 és fél évi, férjére 7 évi börtönbüntetést szabtak ki.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnökeFotó: Szabó Gábor - Origo

Ez a per és ítélet csupán egy az azeri civil társadalom elleni fellépések felháborító sorában - állapította meg az EP-elnök. Emlékeztetett Rasim Aliyev újságíró nemrégiben történt meggyilkolására, valamint a Khadija Ismayilova oknyomozó újságírónő ellen indított büntető eljárásokra.

Rossz úton jár a vezetés

Azerbajdzsán az EU fontos partnere a keleti partnerségi program keretében, és hatóságainak eleget kell tenniük az emberi jogokkal és demokráciával kapcsolatos partnerségi kötelezettségvállalásaiknak - mondta Martin Schulz, aki szerint Azerbajdzsán vezetése a lehető legrosszabb úton jár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK