Angela Merkel szerint a menekültügy inkább lefoglalja majd az Uniót, mint például a görög adósságválság, ezért a német kancellár közös európai menekültpolitikát sürgetett.

Közös európai politikára van szükség a menekültválság kezeléséhez a német kancellár szerint. Angela Merkel tévényilatkozatában kiemelte: a menekültügy a közeli jövőben sokkal inkább lefoglalja majd az Európai Uniót, mint a görög adósságválság vagy az euró stabilitásának kérdései.

Az EU szégyene a kerítés?

Arra a kérdésre, hogy osztja-e a koalíciós társ szociáldemokraták elnökének véleményét, miszerint a magyarországi határkerítés az EU szégyene, azt mondta, "egyáltalán nem kielégítő a helyzet", és az eddigi jogi keret, a dublini megállapodás már nem érvényes, mert egyes tagállamok nem tudják betartani az előírásokat, máshol pedig nem végzik jól a menedékkérők regisztrációját.

Angela Merkel szerint az EU-t jobban egyre jobban leköti a menekültválságForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ebben a helyzetben a kancellár szerint új uniós menekültügyi politikára van szükség. Szerinte ez lesz a következő nagy európai projekt, amelyben megmutatjuk, hogy tudunk-e közösen cselekedni. Hozzátette: össze kell hangolni a menekültügyi ellátás normáit és színvonalát, és közösen kell megvizsgálni azt is, hogy mely harmadik országokat kell besorolni a biztonságos országok közé.

Megbírkóznak a feladattal

Hozzátette, hogy az új közös politikáról már tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és konzultál majd Francois Hollande francia államfővel. A németországi helyzetről azt mondta: meg tudnak birkózni a feladatokkal, de ehhez mindenkit mozgósítani kell.

Angela Merkel egy bevándorló kislánnyal egy televíziós műsorbanForrás: Origo

Merkel elítélte a menedékkérőket befogadó állomások elleni támadásokat. Azt mondta, hogy a Németországban védelmet kérő emberek elleni erőszak "nem méltó országunkhoz", és "minden embernek joga van ahhoz, hogy emberként bánjanak vele".

A kancellár ugyanakkor azt is mondta, nem adhatunk menedékjogot mindenkinek, aki azt gondolja, hogy nálunk van esélye munkát szerezni. Németországba az idén eddig 300 ezernél is több menedékkérő érkezett. A délszláv háború idején, 1992-ben 440 ezer menedékkérőt regisztráltak.