Eltűnt egy repülőgép Indonézia felett

Trigana Air Service
2015. január 10-én készült kép a Trigana Air Service légitársaság egyik gépéről
Vágólapra másolva!
A légi irányítás elveszítette a kapcsolatot egy indonéz repülővel, amelyen 54 ember tartózkodik - jelentették be vasárnap az indonéz hatóságok.
Vágólapra másolva!

Egy belföldi járatról van szó, a Trigana Air Service légitársaság gépéről. Indonézia legkeletibb tartománya, Pápua felett szakadt meg az összeköttetés az ATR 42-es típusú, 27 éves repülőgéppel. Fedélzetén ötfős személyzet, valamint 49 utas van, között öt gyerek.

A két turbólégcsavaros légi jármű a tartományi főváros, Jayapura repülőteréről szállt fel, és úti célja a mintegy 50 percre lévő Oksibil városa volt. A légi irányítók nem sokkal a gép tervezett leszállása előtt veszítették el a kapcsolatot a pilótákkal.

Borult időben repültek

Az időjárási viszonyok Oksibil körzetében nagyon rosszak. Borult idő van, nagyon felhős az ég. A feltételek nem kedveznek a gép keresésének a hegyvidéki, sűrű erdőkkel borított területen - mondta az indonéz közlekedési minisztérium szóvivője.

2015. január 10-én készült kép a Trigana Air Service légitársaság egyik gépéről Forrás: MTI/EPA/Bagus Indahono

Gyatra biztonsági mutatók

Az indonéziai légiközlekedés biztonsági mutatói elég rosszak. A 250 milliós lakosú, mintegy 17 ezer szigetből álló ország Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő légiközlekedési piaca, de az indonéz légitársaságok a gyors bővülés közepette csak nehezen tudnak elég pilótát, szerelőt és korszerű gépet biztosítani. Az elmúlt hónapok legsúlyosabb katasztrófája tavaly decemberben történt, mikor az AirAsia légitársaság egyik járata az indonéz Surabayából Szingapúrba tartva a Jávai-tengerbe zuhant 162 emberrel a fedélzetén.