Autójából rángatták ki a német segélymunkást

Afghan policemen perform a drill during exercises as part of their graduation ceremony at a police training centre on the outskirts of Jalalabad, in Nangarhar province on August 16, 2015.   AFP PHOTO / Noorullah Shirzada
Az afgán rendőrség egyelőre tehetetlen
Vágólapra másolva!
Fegyveresek raboltak el egy német segélyszervezeti alkalmazottat hétfőn az afgán fővárosban, Kabulban - közölte egy afgán rendőrtiszt.
Vágólapra másolva!

Szajjíd Gul Aga Ruháni, a kabuli rendőrfőnök helyettese azt mondta, hogy a nőt helyi idő szerint hétfőn kora reggel hurcolta el két ismeretlen fegyveres az autójából. A nő vélhetően a Társaság a Nemzetközi Együttműködésért (GIZ) nevű német állami segélyszervezet munkatársa.

Betörték a kocsi ablakát

A Der Tagesspiegel című berlini napilap online híroldalán azt írta, hogy a történtek egyik szemtanúja, egy bolt tulajdonosa látta, amint két fegyveres férfi betörte az autó ablakát, majd saját járművükbe tuszkolták a nőt. Az emberrablást egyelőre sem a kabuli német nagykövetség, sem a GIZ helyi vagy németországi központja nem kommentálta. Egyelőre senki nem vállalta magára a támadás elkövetését.

Romlott a közbiztonság

Az utóbbi hónapokban folyamatosan romlott a közbiztonság állapota az afgán fővárosban azzal párhuzamosan, hogy a kormányellenes tálib fegyveresek fokozták támadásaikat. A tálibok korábban többször is hangoztatták, hogy szándékosan vesznek célba külföldieket. Az elmúlt hónapokban több alkalommal támadtak meg külföldi állampolgárok által használt irodákat, lakóövezeteket és vendégházakat.

Az afgán rendőrség egyelőre tehetetlen Forrás: AFP/Noorullah Shirzada

Emberrablásból élnek

Az afgán gazdaság gyengülésével egyidejűleg az is egyre gyakoribb, hogy busás váltságdíj reményében hajtanak végre emberrablásokat. Korábban Észak-Afganisztánban hurcolták el a GIZ egyik német munkatársát, miközben autójával Kunduz tartomány Aliábád térségén hajtott keresztül. A terület a tálibok egyik fellegvárának számít. A férfit hat hétig tartották fogva, és csak májusban szabadult ki.