Szigorítottak a terrorizmusellenes törvényen

A member of the Egyptian special forces (L) and a soldier stand guard outside the Arab League headquarters in Cairo, on April  22, 2015, as Army chiefs from Arab League nations meet in the Egyptian capital to start work on the establishment of a region-wi
Nagyobb mozgásteret kapnak a katonák és a rendőrök
Vágólapra másolva!
Az eddiginél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt hirdettek ki Egyiptomban, a jogszabály különleges bíróságok felállításáról is rendelkezik és a sajtótermékek számára is büntetést helyez kilátásba, ha a hivatalos közleményeknek ellentmondó módon számolnak be egy terrortámadásról.
Vágólapra másolva!

A törvényt vasárnap hirdették ki az észak-afrikai ország hivatalos lapjában. Az új törvény szerint 2-500 ezer egyiptomi font (7-18 millió forint) bírságot kell fizetnie annak, aki a hivatalos közlésektől eltérő információkat terjeszt egy terrortámadásról. A jogszabály tervezete egy korábbi változatában még legkevesebb két év börtönbüntetéssel fenyegette az újságírókat, az egyiptomi sajtószervezetek és a külföld tiltakozásának hatására módosították a büntetést pénzbírságra.

Életfogytiglani is kiszabható

A jogszabály szerint életfogytiglani büntetéssel vagy halálbüntetéssel sújtható, aki "terrorista csoportot" alakít vagy vezet. Az ilyen csoportban való tagság miatt tíz év börtön szabható ki. A törvény végrehajtóit, így a rendőröket és a katonákat a most felállított különbíróság felmentheti a túlzott erőszak alkalmazása miatti büntetés alól, ha azt foglalkozásuk körében követték el.

Nagyobb mozgásteret kapnak a katonák és a rendőrök Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

Megerősödtek a szélsőségesek

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő június végén, a Hisám Barakát főügyész életét kioltó merényletet követően a terrorizmus-ellenes törvények szigorítását helyezte kilátásba az országban két éve, Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta fokozott intenzitással tevékenykedő szélsőséges iszlamisták elleni fellépés keretében. A dzsihádisták támadásaiban több száz katona és rendőr halt meg.

Egyiptomban is jelen van az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam egyiptomi csoportja július elsején több támadást hajtott végre egy ellenőrzőpontnál a Sínai-félszigeten, ami a katonákkal való összecsapásokhoz vezetett. Egy katonai szóvivő közlése szerint 21 katona és mintegy száz dzsihádista halt meg. Más hivatalos források azonban jóval több áldozatról adtak hírt. Ahmed al-Szind igazságügy-miniszter akkor azt hangoztatta, az ilyen jelentések "ártanak az ország moráljának".