Új választások jöhetnek Törökországban

erdogan, török botrány, korrupció, törökország
Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan speaks to journalists as he presents the new ministers' cabinet list at the Prime Minister's office in Ankara, after his meeting with the Turkish President, on December 25, 2013. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan replaced nearly half his cabinet in a dramatic reshuffle late today after a spreading graft scandal forced the resignation of three top ministers and threatened the premier's own hold on power. AFP PHOTO / ADEM ALTAN
Vágólapra másolva!
Nem talált koalíciós partnert a török államfő pártja, ezért hamarosan előrehozott választásokat tarthatnak az országban. Az ideiglenes kormányban helyet kaphat a kurdok pártja is.
Vágólapra másolva!

Várhatóan kedd este visszaadja kormányalakítási megbízatását Recep Tayyip Erdogan török államfőnek Ahmet Davutoglu miniszterelnök, miután nem sikerült koalíciós partnert találnia - közölte Ankarában a legutóbbi választást megnyerő Igazságosság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyik tisztségviselője.

A kurdok tárgyalnának

Az államfő ezt követően feloszlathatja a jelenlegi kabinetet, és egy átmeneti mandátummal rendelkező, úgynevezett választási kormány felállítását rendelheti el.

Ebben az átmeneti kormányban pozíciót kaphat a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) is.

Az ideiglenes kormány addig működhet, amíg az új, előrehozott parlamenti választásokat meg nem tartják Törökországban.

A HDP főtitkárhelyettese azt mondta, hogy pártja fontolóra veszi az átmeneti kormányban való részvételt. Hozzátette, hogy a legutóbbi választás második helyezettjével, a Köztársasági Néppárttal (CHP) is hajlandók koalíciós tárgyalásokat kezdeni.

Recep Tayyip Erdogan török államfő Forrás: AFP/Adem Altan


Az AKP a június 7-i parlamenti választásokon elvesztette abszolút többségét, ami főleg a kurdbarát HDP megerősödésének és törvényhozásba kerülésének volt betudható. Ezért a török miniszterelnöknek augusztus 23-ig koalíciós partnert kellett volna találnia, de sem a CHP-vel, sem a MHP-val nem sikerült megegyeznie.

- mondta Davutoglu hétfőn.

Az elnöki kormányzás a cél

A miniszterelnök a HDP-vel egyáltalán nem kezdeményezett koalíciós tárgyalásokat, igaz, a kurdbarát párt korábban ki is jelentette, hogy nem fog részt venni "egyetlen olyan koalícióban sem, amelyben az AKP is képviselteti magát".

Az AKP-t alapító Erdogan nagy valószínűséggel új választásokat fog kiírni novemberre. Az elnök nem titkolta, hogy egypárti kormányt és alkotmánymódosítást szeretne, amely lehetővé tenné az elnöki kormányzás bevezetését.

A Törökország keleti felén élő kurdokkal azután mérgesedett el Erdogan elnök viszonya, hogy a ksiebbség képviselői szerint a török hadsereg nem támogatta az Iszlám Állam ellen Szíriában harcoló kurd fegyvereseket. Az elnököt legutóbb Vlagyimir Putyin orosz államfő vádolta azzal, hogy Erdogan politikája az Iszlám Államot erősíti. Alig egy hónapja a szíriai határ mellett robbantásos merényletet hajtottak végre egy kurdokat segítő szervezet aktivistái ellen, mire - több évnyi béke után - kiújultak a harcok a török kormány és a keleti országrészben megbújó kurd fegyveresek között.